Kinesiska trålare hotar Västafrikas fiske

Publicerad

Omkring 90 procent av det industriella fisket i Ghana har hemligt kinesiskt ägande. Det visar en undersökning från organisationen Environmental Justice Foundation. Och organisationen varnar nu för att fisket är på väg att kollapsa på grund av de metoder som används.

I Ghanas huvudstad Accras hamn trängs fiskebåtarna. Det inhemska fisket sker främst från stora kanotformade träbåtar. Isaac Norbi har fiskat sedan han var barn.

– Fisket har sjunkit mycket. Det är inte alls som det var förr, säger han när SVT besöker hamnen. 

Kina har världens största fiskeflotta och den opererar i stora delar av världen. Exakt hur många kinesiska trålare som går utanför Västafrikas kust är okänt, men det här länge varnats för utfiskning i regionen på grund av omfattande illegalt och oreglerat fiske. 

Ghana har kritiserats för att inte göra tillräckligt för att stävja det illegala fisket. Korruption misstänks ligga bakom och förra året utdelade EU-kommissionen sitt andra så kallade gula kort till Ghana för bristerna.

Intill hamnen i Ghana ligger stora trålare i ett inhägnat område. De bär Ghanas flagga, men enligt den London-baserade organisationen Environmental Justice Foundation som undersökt ägandet ligger hemliga kinesiska finansiärer bakom 90 procent av ägandet. 

– De kinesiska ägarna använder frontpersoner här i Ghana för att komma åt och fiska här, säger Charles Smith på Environmental Justice Foundation i Ghana.

Fisket riskerar att kollapsa

Det uppskattas att Ghana förlorar uppemot 14 miljoner dollar varje år i licenser på det dolda ägandet. Och Environmental Justice Foundation har tidigare avslöjat omfattande illegala metoder bland trålarna. Nu varnar man för att fisket helt kan komma att kollapsa på grund av överfiskningen.

– Beståndet av mindre fisk har gått ner med 80 procent de senaste två årtiondena. Det är dessa som den inhemska fiskerinäringen lever av. Om det här fortsätter kommer fisket att kollapsa helt mycket snart, säger Charles Smith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.