Kina hävdar att de har historisk rätt till större delen av den sydkinesiska sjön. Foto: Anders Mohlin/SVT

Kinesiskt och amerikanskt krigsfartyg nära kollision på sydkinesiska sjön

Publicerad

Ett fartyg ur den amerikanska flottan tvingades väja undan för att inte kollidera med ett kinesiskt fartyg på havet söder om Kina i söndags. De båda fartygen var bara 41 meter ifrån varandra.

Enligt en talesperson för den amerikanska flottan genomförde det kinesiska fartyget en rad hotfulla manövrar, och uppmanade amerikanerna att lämna havet, skriver CNN.

Här väjer det amerikanska fartyget undan för att undvika en kollision. Foto: U.S. Navy via gCaptain

Händelsen beskrivs som oerhört riskfylld. Enligt CNN, finns det anledning att vara orolig om skepp befinner sig närmre varandra än 900 meter. På bilder från amerikanska gCaptain.com syns att det bara var 41 meter mellan fartygen.

Ovanligt nära

– Vi kommer att fortsätta flyga, segla och vara verksamma där internationell lag tillåter oss att vara det, säger kapten Charles Brown till CNN.

USA har genomfört flera så kallade ”freedom of navigation”-operationer, där de åker genom havet för att hävda rätten till fri passage.

Det är vanligt att kinesiska fartyg övervakar de amerikanska under sådana operationer, men situationer av den här typen brukar inte uppstå.

USA genomför den typen av operationer över hela världen, men Kina ser det som allvarligt när de rör sig nära Spratlyöarna som Kina gjort anspråk på och använder som militärbaser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer