Kirsten Samuels bor sedan fyra år på den karibiska ön Vieques. Foto: Privat/TT

Kirsten Samuels förbereder sig på orkanen Maria: “Folk här är arga“

Publicerad

Kirsten Samuels bor på ön Vieques, strax öster om Puerto Rico. Den ligger i orkanen Marias förväntade färdväg och beräknas slå till mot ön under onsdagen.
– Jag har vänner som fortfarande inte fått strömmen tillbaka efter Irma, berättar hon.

– Vi har redan börjat känna vindarna och förbereda oss, säger Kirsten Samuels till SVT Nyheter.

Hon bor på den tropiska ön Vieques som ligger precis öster om Puerto Rico. Ön har omkring 9 000 invånare och är dessutom hem för cirka 3 000 vildhästar. 

Andra stormen på kort tid

Det här är andra gången på kort tid som hon tvingas förbereda sig på en tropisk storm. Ön Vieques kom, jämfört med många andra karibiska öar, lindrigt undan efter orkanen Irma, men den här gången väntas man drabbas hårdare.

– Min man äger en food truck som vi har kedjat fast vid marken. Vi har satt upp plywoodskivor över fönstren och bygger hemgjorda sandsäckar som vi placerar på insidan och utsidan av dörrarna för att inte vattnet ska komma in, berättar hon.

Som övriga invånare har hon dessutom bunkrat mat och vatten. Kirsten förklarar att många på ön just nu känner ett slags uppgivenhet inför att återigen, på kort tid, behöva rusta sig inför en tropisk storm.

– Folk här är lite arga. Inför Irma var det en positiv stämning på ön. Alla hjälpte varandra både inför och efteråt med reparationer och annat. Men nu har vi inte haft tid att vila och återhämta oss. Jag har vänner som fortfarande inte fått strömmen tillbaka efter Irma och nu kommer de inte få tillbaka strömmen tillbaka den här eller kommande veckor heller.

Stormens öga förväntas passera strax norr om ön

Stormens öga förväntas passera strax norr om Vieques under onsdagen, men ingen vet exakt hur hårt den kommer att drabba ön. Kirsten berättar att de följer väderuppdateringarna noggrant.

– Vi sover nästan ingenting just nu. Någon timme här och där innan man vaknar och går ut för att se efter hur vädret är och sedan kanske man sover någon timme till. Jag är verkligen redo för en lång natts sömn, säger Kirsten Samuels.

LÄS MER: Röda Korset: ”Nu handlar det om att rädda liv”

LÄS MER: Så kommer orkanen att röra sig under de närmaste dagarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer