Fabriksarbetare i Kambodja återvänder efter sin lunchrast. Arkivbild. Foto: TT

Klädarbetare sparkas vid graviditet

Publicerad

Rapporten, framtagen av organisationen Asia Floor Wage Alliance visar att sömmerskor som gör kläder för H&M i fabriker i Delhi och Phnom Penh har låga löner, tvingas till övertid och riskerar att förlorar jobbet om de blir gravida.

”Väcker frågor”

”Rapporten väcker viktiga frågor”, skriver Thérèse Sundberg vid H&M:s pressavdelning i ett mejl och säger att företaget vill bidra till en positiv, långsiktig utveckling för personer som arbetar inom textilindustrin.

H&M samarbetar med biståndsmyndigheten Sida, så väl som internationella och lokala fackförbund för att hitta lösningar, uppger hon.

Rapporten, där 50 arbetare i Indien och 201 i Kambodja har följts mellan augusti och oktober förra året, visade att fabrikerna räknar med två timmars övertid per dag. Enligt rapporten tvingas arbetare i Indien att arbeta till två på natten, för att sedan tvingas stämpla in igen klockan nio på morgonen.

Får sparken

I båda länderna har kvinnor som blivit gravida fått sparken. De flesta får tillbaka jobbet efter graviditeten, men då får de gå in på samma villkor som nyanställda.

”Långsiktig, fortsatt närvaro av ansvarsfulla köpare är avgörande för den kommande utvecklingen i länder som Kambodja och Indien och vi vill fortsätta att bidra med förbättringar på de här marknaderna”, skriver Thérèse Sundberg.

AFWA

Asia Floor Wage Alliance (AFWA) är en sammanslutning av fackförbund och arbetsrättsaktivister som arbetar för skäliga löner inom klädindustrin.

Genom att samarbeta för högre löner över gränserna hoppas AFWA kunna förhindra att klädindustrin flyttar fabriken till ett annat land när lönerna höjs.

Enligt AFWA går mellan 0,5 och 3 procent av priset av ett genomsnittligt plagg till lönerna för arbetarna. För en t-shirt som kostar 80 kronor innebär det mellan 40 öre och 2,40 kronor till sömmerskan.

Källa: AFWA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.