Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kläderna från väst ligger i drivor på stränderna i Accra. Se bilderna från huvudstaden i klippet. Foto: SVT

Donerade kläder bränns i Ghana: ”Vi drunknar i dåliga plagg”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år donerar människor i väst tonvis med använda kläder till fattiga länder. Men en stor del av kläderna är i så dåligt skick att de hamnar direkt på soptippen eller slängs i naturen. 

– Snälla sluta dumpa era fläckiga och trasiga kläder till oss, säger Jennifer Bampoe, ordförande för Clean Ocean Project i Ghana.

På Kantamanto market i Ghanas huvudstad Accra säljs kläder som är donerade från hela världen. Det är en spridd missuppfattning att alla donerade kläder skänks till fattiga människor. Många välgörenhetsorganisationer tar betalt och när kläderna kommer hit till Ghana säljs de per kilo.

Dålig kvalitet

SVT är på plats när de stora balarna med kläder anländer på morgonen till Kantamanto market. Det råder huggsexa om de plagg som går att sälja vidare. 

– Det var bättre kvalitet förr, men nu är mycket av kläderna i dåligt skick. De slänger vi bort och bränner, säger försäljaren Hannah Edu. 

Bakom marknaden brinner eldarna konstant. Det är de kläder som ingen vill köpa.

Fulla soptippar

Mycket av kläderna sorteras bort redan innan de kommer till marknaden. Det handlar om så kallad fast fashion – modeplagg som inte håller för mer än ett par tvättar. Uppskattningsvis 40 procent hamnar på soptippen.

– Våra soptippar är fulla och det är nästan bara kläder. Det är ett enormt miljöproblem, Jennifer Bampoe, ordförande för Clean Ocean Project.

Hamnar i havet

Överallt i Accras diken och vattendrag finns slängda kläder. Och när SVT besöker en strand i Accra ligger drivor av kläder i sanden. 

– Kläderna hamnar till slut i havet. Så det är inte bara ett miljöproblem som berör oss här i Ghana, säger Jennifer Bampoe.

Flera afrikanska länder har velat förbjuda importen av begagnade kläder eftersom det slår ut den inhemska textilindustrin. Men här i Ghana lever tusentals människor på försäljningen av andrahandskläder.

Drunknar i dåliga kläder

Uppskattningsvis 15 miljoner plagg kommer varje vecka till Ghana. Det är mycket med tanke på att befolkningen är drygt 30 miljoner.

– Vi drunknar i dåliga kläder. Det är inte så att vi vill att väst ska sluta skänka. Men snälla, sluta dumpiga era fläckiga och trasiga kläder till oss, säger Jennifer Bampoe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.