Demokratiska partiets ledare Nicola Zingaretti har nått en överenskommelse om en regeringskoalition med M5S och Giuseppe Conte – vilket då förpassar Matteo Salvinis högernationalistiska parti Lega i opposition. Foto: TT / AFP / ANDREAS SOLARO / CIRO DE LUCA / REUTERS

Klart: Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet bildar ny regering i Italien

Uppdaterad
Publicerad

De italienska socialdemokraterna och Femstjärnerörelsen är redo att bilda ny regering i Italien. Avgående Giuseppe Conte blir åter premiärminister, rapporterar AFP. På så vis undviker man ett nyval.

Tidigare under onsdagen sa ledaren för italienska socialdemokraterna, Demokratiska partiet (PD), att han accepterat Giuseppe Conte som premiärminister. Enligt AFP har nu även Femstjärnerörelsen (M5S) sagt att partierna är redo att bilda en koalitionsregering.

Beskedet innebär att högernationalistiska Lega, som drog sig ur koalitionen med M5S, hamnar i opposition och att det inte blir något nyval, vilket Lega-ledaren Matteo Salvini ville ha.

”Intresserad av vad som är bäst för landet”

Vem som får rollen som vice premiärminister är ännu oklart. Det är en av punkterna som partierna fortfarande måste enas kring. Båda ledarna uttryckte dock under onsdagen att man försöker komma överens för landets bästa.

– Jag är intresserad av vad som är bäst för landet, inte för mig själv, säger M5S-ledaren Luigi Di Maio, enligt Bloomberg.

– Vi älskar Italien och tycker att det är värt att prova detta, säger Nicola Zingaretti, partiledare för PD, enligt Reuters.

Väntar på bekräftelse från presidenten

SVT:s Jennifer Wegerup har följt det politiska dramat på plats i Italien.

– Vi väntar fortfarande på att president Mattarella ska komma ut och bekräfta att han ger de här partierna i uppdrag att försöka bilda regering, säger hon.

Lega hamnar utanför regeringen nu, var det här väntat?

– Det var oväntat att Lega skulle starta den här regeringskrisen från början, mitt under semestern. Vissa menar att partiledaren Salvini har spelat för högt. Att han kände sig maktfullkomlig, omnipotent och riskerade för mycket. Andra menar att det här var precis vad han i själva verket ville, och att det här är en del av en mycket större plan.

Skulle ha förlorat på nyval

Sedan slutet av andra världskriget har Italien haft 66 regeringar. Nu ställer sig många frågan hur länge den här koalitionsregeringen, den 67:e regeringen, kommer att hålla.

– Vissa menar att det hade varit bättre att gå till nyval nu och låta folket säga sitt vid valurnorna. Men då vet både Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet att de skulle ha varit stora förlorare, för det finns en högermajoritet just nu i Italien, säger Jennifer Wegerup.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer