Ledaren för det nya blocket, mittenpolitikern Yair Lapid (till vänster i bild), ska på onsdagskvällen ha informerat landets president om att han samlat en ny majoritet i parlamentet. Foto: TT

Klart för ny regering i Israel – partikoalition överens

Uppdaterad
Publicerad

En koalition av israeliska oppositionspartier har lyckats komma överens om att bilda en ny regering i Israel, skriver Reuters. Premiärminister Benjamin Netanyahus tolvåriga tid vid makten ser därmed ut att vara över.

Efter intensiva förhandlingar har en spridd skara av partier beslutat att tillsammans avsätta den sittande högerregeringen.

Den nya koalitionen består av mittenpartiet Yesh Atid, stöttat av bland annat det nationalistiska högerpartiet Yamina och det islamistiska Ra'am-partiet.

Ledaren för det nya blocket, mittenpolitikern Yair Lapid, informerade på onsdagskvällen landets president om att han samlat en ny majoritet i parlamentet. För första gången skulle en sådan regering innefatta ett parti som säger sig företräda landets arabiska minoritet som utgör 21 procent av befolkningen.

Enligt avtalet mellan partierna så ska Yair Lapid och Yamina-ledaren Naftali Bennett sitta två år var på en roterande premiärministerpost.

”Jag lovar att den här regeringen ska arbeta för alla israeliska medborgare, de som röstade på den och de som inte gjorde det. Den kommer att respektera sina motståndare och göra allt för att förena alla delar av det israeliska samhället.” skriver Yair Lapid på Twitter.

Ska tillträda inom kort

Om allt går vägen kan den nya regeringen sväras in inom tio dagar. Men om det kommer gå är ännu oklart. Tidsgapet ger den sittande regeringen och premiärminister Netanyahu utrymme att försöka vända parlamentsledamöter till sin sida och på så sätt få övertaget.

Israel har hållit fyra val sedan 2019. Eftersom ingen majoritet fram tills nu lyckats samlas har den korruptions-åtalade Benjamin Netanyahu kunnat sitta kvar vid makten.

Netanyahu har nekat till anklagelserna och kallat dem ”fingerade och löjliga”.

Fakta: Brokig maktkamp

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.

Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.

Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.

Vid valet 17 maj 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och stöd av åtta partier och allianser.

Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.

Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.

Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.

Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.

Källor: The Economist, NE

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.