”Hanfparade” – hampaparaden – i Berlin, en årlig demonstration för legalisering av cannabis. Arkivbild. Foto: Britta Pedersen/DPA via AP/TT

Klart i Tyskland: Cannabis legaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Ett slags ”Systembolaget för cannabis” i EU:s största land – det ser ut att bli ett resultat av maktskiftet i Tyskland. Kalkyler finns redan för hur många tiotals miljarder en legalisering skulle dra in till statskassan i Berlin.

Socialdemokraterna (SPD), liberala Fridemokraterna (FDP) och De Gröna har alla tidigare signalerat att de vill lätta på reglerna kring användningen av hasch och marijuana. Och i uppgörelsen om att bilda Tysklands nya regering slår de fast att drogen legaliseras.

Planen är att gå över till att behandla cannabis ungefär som alkohol – ämnet ska vara reglerat, men inom tydliga gränser ska såväl försäljning som innehav och bruk vara tillåtna. Därmed går EU:s bjässe längre än något annat land i unionen. I till exempel Nederländerna är drogen förbjuden, och de omtalade ”coffeeshops” där den går att köpa utgör bara ett undantag i lagen.

Miljarder per år

Det finns motsvarigheter ute i världen till det system som Tyskland planerar, men ytterst få. Kändast är nog Uruguay och Kanada. Argumenten som det nya tyska styret framför liknar dem som föregick legaliseringen i Kanada 2018: Skydda brukarna genom att utbud och kvalitet kan kontrolleras samt att det i längden är ohållbart att brottsstämpla miljoner konsumenter.

En säkerligen välkommen följd blir också att den svarta ekonomin försvagas medan den tyska statskassan stärks. Tidskriften Der Spiegel citerar en studie från Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf som bedömer att summan av besparingar och extra intäkter skulle bli 4,7 miljarder euro (48 miljarder kronor) per år.

Fortsatt svarthandel

I likhet med Uruguay och Kanada ska Tyskland låta licensierade affärer sälja drogen, ungefär som ett Systembolaget för cannabis. Det blir därmed en väldig utökning av den öppna hasch- och marijuanamarknaden i världen. Tyskland har dubbelt så stor befolkning som Kanada, och mer än 20 gånger så stor som Uruguay.

Frågan är om tyskarna i kraft av landets storlek kan luckra upp ett problem som de tidigare legaliserande länderna lider av – att det finns få lagliga producenter av drogen. I Kanada har oväntat få cannabisaffärer öppnat, vilket förklaras med att de har svårt att hitta råvaror. Detta innebär i sin tur att den svarta marknaden, som ju dominerar i världen i stort, fortsätter att utgöra ett problem även där.

Folkhälsan för ögonen

I bland annat Danmark finns laglig odling av cannabis för medicinskt bruk. Frågan är om dessa odlare nu kan se fram emot en mycket bredare marknad. Liksom i Danmarks fall med medicinsk cannabis betonar de tyska partierna att legaliseringen ska ses som ett försök. Efter fyra år ska läget analyseras för att avgöra fortsättningen.

De tre tyska partierna försäkrar också att de hela tiden ska ha folkhälsan för ögonen i drogpolitiken. ”Vi bedömer löpande reglerna i skenet av nya vetenskapliga rön, och vidtar åtgärder för hälsoskyddet baserat på det”, har en arbetsgrupp formulerat det, skriver tyska medier.

Fakta: Cannabis

Cannabis, även i olika varianter kallat hasch eller marijuana, är en växtbaserad drog som används både i medicinskt syfte och för berusning.

Att hantera cannabis i berusningssyfte är förbjudet i Sverige och största delen av världen. I ett antal länder, och delstater i exempelvis USA, finns det dock undantag, i en del fall tolereras mindre mängder, i andra kan bruket vara godkänt på vissa specifika platser.

Ytterst få länder tillåter både odling, distribution och konsumtion av cannabis för berusning.

För medicinska syften är bilden en annan, med minst ett 50-tal länder som godkänner det i någon form. Även i Sverige är vissa specifika cannabis-baserade preparat tillåtna.

Källor: Reuters, FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.