Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark Rutte blir Natos nya generalsekreterare. Hör vem han är i videon: ”Beskrivs som en vanemänniska med stort kontrollbehov” Foto: OLIVIER MATTHYS

Klart: Mark Rutte ny generalsekreterare för Nato

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats ”Teflon-Mark”, beskrivs som en skicklig förhandlare och är en uttalad kritiker av Ryssland och president Vladimir Putin.

På onsdagen valdes Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte till ny Natochef.

Rutte var favorittippad till posten och den ende kvarvarande kandidaten till jobbet. Onsdagens val blev därför en formalitet sedan hans rival, Rumäniens president Klaus Iohannis, hoppade av sin kandidatur förra veckan.

Ledarna för samtliga 32 medlemsländer, inklusive Rumänien, har ställt sig bakom Mark Rutte vilket krävs för att bli godkänd för toppjobbet.

Den 1 oktober tar han över som ny Natochef efter Jens Stoltenberg. Den avgående generalsekreteraren beskriver Rutte som en ”sann transatlant-vän” och en ”stark ledare”.

– Jag vet att jag lämnar över Nato i goda händer, säger Stoltenberg.

Hanterat flera regeringar

Även statsminister Ulf Kristersson gratulerar Rutte till det nya uppdraget.

”Grattis till Mark Rutte som idag utnämnts till Natos nästa generalsekreterare. En utmärkt ledare i en tid där ett starkt och enat Nato är viktigare än någonsin”, skriver Kristersson på X.

57-årige Rutte har varit Nederländernas premiärminister sedan 2010, men lämnar om en knapp vecka över makten till sin efterträdare Dick Schoof. Under sin tid vid makten har Rutte hanterat fyra olika flerpartiregeringar, vilket ses som meriterande när han nu ska försöka att få alla medlemsländer i militäralliansen att dra åt samma håll.

”Alliansen är och kommer att förbli hörnstenen i vår gemensamma säkerhet. Att leda denna organisation är en ansvar jag inte tar lätt på”, skriver Rutte på X.

Uttalad Rysslandskritiker

Rutte beskrivs som en skicklig diplomat och hans förmåga att studsa tillbaka från politiska skandaler i hemlandet har gett honom smeknamnet ”Teflon-Mark”.

Hans största och direkta utmaning blir att hantera det pågående kriget i Ukraina. Den nye Nato-chefen är sedan tidigare en uttalad kritiker av Ryssland och han har varit en bidragande faktor till de F-16-plan som kommer att levereras till Ukraina.

En annan fråga som hänger i luften är USA:s framtida inställning till militäralliansen. Om Donald Trump åter väljs som president i höstens amerikanska val har Rutte en Nato-skeptiker att övertyga.

Fakta: Mark Rutte

Nederländska Mark Rutte (född 1967) tar den 1 oktober över rollen som försvarsalliansen Natos generalsekreterare efter norska Jens Stoltenberg, sedan den enda kvarvarande motkandidaten Klaus Iohannis kastat in handduken.

Mellan 2006 och 2023 var Rutte partiledare för högerliberala VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati) och Nederländernas premiärminister mellan 2010 och den 2 juli 2024, då efterträdaren Dick Schoof formellt svärs in.

Han är därmed den nederländske ledare som suttit längst på sin post, och även näst längst i EU efter Ungerns Viktor Orbán.

Pappa Izaak Rutte (1909-88) var verksam i Nederländska Ostindien (nuvarande Indonesien) och förlorade sin första hustru, som han hade tre barn med, i ett japanskt interneringsläger 1945. Han gifte då om sig med hennes syster Mieke (1923-2020) och fick ytterligare fyra barn, däribland Mark.

Ett av syskonen, brodern Wim, dog i aids på 1980-talet. I intervjuer har Rutte beskrivit förlusten av fadern och brodern som livsomvälvande.

57-årige Rutte är ogift och har inga barn.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.