Klart när Finland röstar om Nato-lagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 februari ska den finska riksdagen rösta om den lagstiftning som behövs för att ta steget in i Nato. Det meddelar riksdagsledamoten Jussi Halla-aho, ordförande i den finländska riksdagens utrikesutskott.

Exakt hur lagstiftningen kommer att se ut är inte känt, men det står redan nu klart att Finland inte kommer att tillåta några kärnvapen på finländsk mark, inte heller efter att man blivit medlem i försvarsalliansen.

Tidigare i veckan besökte Halla-aho och hans utskottskollegor Stockholm och utrikesutskottet för att redogöra för den finländska riksdagens process. Halla-aho sa då att den lagstiftning som behövs för att ta steget in i Nato kommer att slutbehandlas inom kort.

Tidigare var planen att göra allt efter det finländska riksdagsvalet i april, men det bedöms finnas vissa risker med det och planen ändrades.

Det finns ett tryck i det finländska parlamentet och opinionen på att landet bör gå med i Nato utan Sverige, om ratificering för Sverige dröjer.

– Vi har en 130 mil lång gräns med Ryssland, men Sverige kommer alltid att ha Finland emellan, sa Jussi Halla-aho, tidigare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.