Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Anders Persson, Mellanösternexpert och statsvetare vid Linnéuniversitetet, är Netanyahus chanser för en comeback små. Foto: SVT/TT

Klart: Ny regering i Israel – Netanyahus tid vid makten slut

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny koalitionsregering i Israel. Det står klart efter att Knesset, landets parlament, hållit en omröstning på söndagen. Det innebär att Benjamin Netanyahus tolvåriga tid vid makten nu är slut.

Han efterträds av sin forne bundsförvant, nationalisten Naftali Bennett, som tar över premiärministerposten.

Bennett och hans koalition vann omröstningen med minsta möjliga marginal 60 röster mot 59.

För den nytillträdde premiärministern väntar nu en tuff uppgift – hans koalition består av åtta partier med skilda ideologiska hemvister. Uppgörelsen mellan partierna innebär också att Bennett, som är ledare för partiet Yemina, kommer att sitta i två år. Därefter tar mittenpolitikern Yair Lapid, som tidigare var finansminister i Netanyahus regering, över posten.

Benjamin Netanyahu satt tyst under omröstningen, rapporterar AP. När resultatet var klart reste han sig upp och lämnade kammaren för att sedan vända tillbaka och skaka Bennetts hand.

71-årige Netanyahu har suttit som premiärminister från 2009 fram tills i dag. Men redan nu räknar han med att komma tillbaka till makten.

– Om det vårt öde att vara i opposition kommer vi att göra det med huvudet högt tills dess att vi stjälper denna farliga regering och återgår till att leda landet i vår riktning, säger han i Knesset kort efter att omröstningen var klar.

”Kommer få det väldigt svårt”

Enligt Anders Persson, Mellanösternexpert och statsvetare vid Linnéuniversitetet, är Netanyahus chanser för en comeback små.

– Jag tror han kommer få det väldigt svårt, han är till åren kommen och är över 70 år. Dessutom är han föremål för flera åtal i israeliska domstolar, så han har det tuffare nu än tidigare, säger Anders Persson till SVT Nyheter.

Enligt honom har den nya regeringen stöd av omkring 40 procent av väljarna, men förhoppningarna är låga. Anders Persson tror inte på några större förändringar kring landets politik kring fredsprocessen med palestinierna.

– En stor del av israelerna tror inte att den här regeringen kommer att vara. Den står inför en rad utmaningar på både kort och lång sikt.

Se hela sändningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.