En kvinna vandrar genom ett fattigt område i Västsaharas inofficiella huvudstad al-Ayun Foto: AP/TT

Klartecken för Marockoförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan säga ja till EU-kommissionens mandat för förhandlingar om ett handelsavtal med Marocko, men tre partier i riksdagens EU-nämnd är kritiska.

Förhandlingsmandatet är känsligt eftersom det berör Västsahara som till största del är ockuperat av Marocko sedan 1975. Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna anser att mandatet är för luddigt formulerat när det gäller västsahariernas möjlighet till inflytande i de kommande förhandlingarna om ett handelsavtal.

– Det här kan innebära att Västsahara kommer att kunna plundras på sina naturresurser, säger Vänsterpartiets ledamot i EU-nämnden Jens Holm.

”Rätten till självbestämmande avgörande”

EU-nämnden skulle ha gett klartecken till regeringen redan i förra veckan, men en enig nämnd ville då ha mer tid på sig för att gå igenom förhandlingsmandatet. Ett telefonmöte hölls på måndagen. Regeringen fick då stöd av en majoritet av partierna för att i EU säga ja till förhandlingsmandatet. V, KD och L anmälde dock avvikande mening.

Utrikesminister Margot Wallström (S) uppger i en skriftlig kommentar att för ”regeringen är det västsahariska folkets rätt till självbestämmande avgörande och vi har lyft fram vikten av att inkludera västsaharierna i de kommande förhandlingarna om ett nytt avtal”.

Fakta: Västsahara

Västsahara är ett område vid Atlantkusten, söder om Marocko och nordväst om Mauretanien.

Västsahara har varit spansk koloni men ockuperas till största delen av Marocko sedan 1975.

FN fastslog 1975 att området tillhör västsaharierna, inte något annat land, och 2016 bekräftades den synen av en dom i EU:s domstol.

I mars 2016 utvisade Marocko den civila delen av en FN-insats i Västsahara för att FN:s generalsekreterare hade talat om att Marocko ockuperar Västsahara.

Domen slog fast att EU:s handelsavtal med Marocko inte kunde omfatta Västsahara eftersom det är ett separat område, inte en del av Marocko.

EU-kommissionen har begärt ett nytt mandat inför förhandlingar med Marocko om ett omförhandlat avtal mellan EU och Marocko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.