Cypern får krisstöd Foto: SVT

Efter chockbeskedet – långa bankomatköer

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen vaknade cyprioterna till beskedet att alla bankbesparingar ska beskattas – för att ett nödhjälpspaket ska gå igenom.
Efter beskedet växte köerna till bankomater för cyprioter som ville tömma sina bankkonton.

Ilskan var stor bland de cyprioter och utlänningar som köade vid tömda bankomater i ett försök att rädda sina besparingar.

– Jag tjänade de här pengarna, och nu tas de ifrån mig för att täcka upp misstag som inte är mitt fel, sade konstnären Kyriakos vid en bankomat i Nicosia på lördagen.

Cyperns regering arbetar frenetiskt för att införa den nya bankskatten – innan bankerna öppnar efter helgen. Skatten är ett måste om den krisdrabbade önationen ska få det nödhjälpspaket på 10 miljarder euro som just klubbats igenom.

”Enda lösningen”

In i det sista försökte president Nikos Anastasiades stå emot engångsskatten på tillgångar i banker. Men under maratonförhandlingarna med eurozonens finansministrar och chefen för Internationella valutafonden (IMF) Christine Lagarde, som avslutades tidigt på lördagen, tvingades han till sist kasta in handduken.

– Lösningen vi valde är plågsam, men den var den enda som tillåter oss att fortsätta våra liv utan omvälvningar, sade han efteråt.

Vallfärden var till ingen nytta. De belopp som ska dras hade redan frysts på de cypriotiska kontona.

Bankerna öppnar igen på tisdag, och Anastasiades ministrar samlades för att illa kvickt administrera skattelagen och få den igenom parlamentet.

Nödvändig skatt

Före uppgörelsen hade Cyperns behov beräknats till 17 miljarder euro, motsvarande drygt 140 miljarder kronor, främst i form av nytt kapital till banker som drabbats hårt av skuldnedskrivningarna i Grekland. Men långivarna EU och IMF hade signalerat att räddningspaketet skulle bli mindre. Således är bankskatten, som beräknas inbringa 5,8 miljarder euro, nödvändig.

Enligt överenskommelsen ska ”stabilitets-engångsskatten” gälla alla som har tillgångar i Cyperns banker.

Pålagan blir 9,9 procent för banktillgodohavanden på 100 000 euro och därutöver. De som har mindre tillgångar betalar 6,75 procent och det blir även skatt på ränteinkomsterna.

Ryska pengar

Nästan en tredjedel av insättningarna i de cypriotiska bankerna tros komma från bolag ägda av ryssar med kontor i Cypern.

Ryska medborgare kommer därmed att betala runt 1,5 miljarder euro av notan, enligt ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Ordföranden i eurozonens finansministergrupp Jeroen Dijsselbloem sade att hela åtgärdspaketet väntas göra att Cyperns statsskuld faller under 100 procent av BNP till 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet