Fattiga drabbas i högre utsträckning av fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och högt blodtryck, sjukdomar som ökar risken att dö i covid-19 enligt Michael Marmot. Foto: Aijaz Rahi/Lars Pehrson/TT

Fattigdom och corona – en livsfarlig kombination

Uppdaterad
Publicerad

I början tycktes varken makt eller pengar skydda mot coronaviruset. Men det blir allt mer tydligt att det är de fattigaste grupperna i samhället som drabbas hårdast av virus-utbrottet, varnar Michael Marmot, en av världens främsta epidemiologer.

– Vi vet att sjukdomar som ökar risken att dö i covid-19 också är betydligt vanligare bland låginkomsttagare. De drabbas i högre utsträckning av fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och högt blodtryck, säger sir Michael Marmot, en av världens främsta experter på hur sociala faktorer och nedskärningar påverkar människors hälsa och livslängd.

När Prins Charles, premiärminister Boris Johnson och kändisar som Tom Hanks blev smittade, verkade det som att coronaviruset drabbade alla i samhället lika hårt.

Men ju längre tiden går blir det allt tydligare att så inte är fallet, säger Michael Marmot från sitt hem i London där han sitter isolerad sedan veckor tillbaka på grund av ett virus vars sociala konsekvenser han blir allt mer orolig över.

Kan inte jobba hemma

Michael Marmot påpekar att människor med lägre inkomster sällan har yrken som gör att de kan jobba hemifrån och att många är trångbodda, vilket ökar risken för smittspridning.

Den 75-årige britten kan titulera sig sir tack vare sina insatser för brittisk folkhälsa, som han ägnat större delen av sitt liv åt att studera.

Tidigare i år presenterade han en rapport om vilka konsekvenser som finanskrisen 2008 och de efterföljande ekonomiska åtstramningarna fick för människors hälsa i Storbritannien.

Bland annat slutade den förväntade livslängden i befolkningen att öka, och hälsoklyftorna blev större. Bland kvinnor i de fattigaste områdena minskade till och med den förväntade livslängden.

Ekonomiska krisen kostar liv

Michael Marmot befarar att även den ekonomiska kris som världen hamnat i nu på grund av virusutbrottet också kommer att kosta många människoliv.

 – Det finns en tydlig koppling mellan arbetslöshet och ökad risk för självmord. Tidigare forskning har visat att människor som förlorar jobbet löper 20 procent högre risk att dö jämfört med människor i samma samhällsklass men som har ett arbete. Att förlora sin inkomst och sociala ställning och relationer är oerhört stressande och kan ha akuta effekter på människors hälsa, säger han.

Så finns det en risk att de åtgärder som införts för att stoppa viruset i förlängningen kan bli farligare än viruset i sig – att boten blir värre än soten? Den frågan vill Michael Marmot inte svara på.

 – Jag vill inte ställa två saker mot varandra. Vi måste göra det som är nödvändigt för att få kontroll över pandemin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.