Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Karrar Haidri, Alpine club of Pakistan, berätta om den historiska bestigningen. Foto: TT/Pakistan Toursim Office, HO/SEVEN SUMMIT TREK

Klättrare lyckades med historisk bedrift – besteg K2 på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Ett lag bestående av tio nepalesiska klättrare har lyckats med det ”omöjliga” uppdraget att bestiga K2,världens nästa högsta bergstopp, på vintern, rapporterar flera medier.

”Det omöjliga har blivit möjligt!” skriver Nirmal Purja, en av de bergsklättrare som var med på expeditionen, på Twitter i samband med att toppen nåddes vid 17-tiden under lördagen lokal tid.

Uppdraget är förenat med livsfara. Bland dem som tidigare försökt bestiga den 8 611 meter höga bergstoppen under vintersäsongen har alla misslyckats. För vissa har äventyret slutat med döden.

Så sent som i helgen dog en spansk klättrare som var del av en expedition med målet att nå den mytomspunna toppen.

K2, som ligger på gränsen mellan Kina och Pakistan, är blott 200 meter lägre Mount Everest och bedöms vara det svåraste berget att bestiga under vintertid.

Sedan det första försöket genomfördes 1987-1988 har bara en handfull vinterexpeditioner försökt klara av det som tidigare bedömts som på gränsen till det rent omöjliga.

De tio nepalesiska klättrare som nu skrivit in sig i historieböckerna ingick till en början i tre av de fyra konkurrerande expeditioner som befann sig på plats på K2 denna säsong. Men de valde senare att sluta sig samman för att tillsammans bestiga toppen under Nepals flagg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer