El Capitan i Yosemite-parken i Kalifornien i USA. Foto: TT

Klättrare nådde milstolpe på mytomspunnet berg

Uppdaterad
Publicerad

Två klättrare klarade på onsdagen av att bestiga klippan El Capitan i Yosemite nationalpark i Kalifornien på under två timmar. Det är snabbare än vad någon annan någonsin tidigare klarat av bedriften.

Det är de framstående klättrarna Alex Honnold och Tommy Caldwell som lyckats ta sig från botten till toppen av den 880 meter höga klippformationen på under två timmar. De båda männen har klättrat upp för klippan flera gånger de senaste dagarna och slagit det tidigare rekordet, som sattes i oktober förra året, med över tjugo minuter. Den nya tiden att slå är en timme, 58 minuter och sju sekunder.

Bestegs första gången 1958

El Capitan bestegs för första gången 1958 av en trio som sammanlagt behövde 45 dagar på sig för att ta sig hela vägen upp för bergets granitvägg. Att bestiga El Capitan och att dessutom göra det på kortast möjliga tid har varit något som lockat framstående klättrare från hela världen sedan dess. Rekordtiderna har avlöst varandra och så sent som 2001 slogs den dåvarande drömgränsen på fyra timmar.

Att ta sig upp för den mytomspunna klippan är förenat med livsfara. För bara några dagar sedan omkom två elitklättrare efter att ha fallit ner under ett försök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.