Invånare i Magdeburg i östra Tyskland bär sina tillhörigheter genom de översvämmade områdena runt floden Elbe. Foto: Scanpix

Klimatet eller nybyggen – vad orsakar översvämningarna?

Uppdaterad
Publicerad

Är det klimatförändringar som orsakar översvämningarna? Eller orsakas det av fler nybyggda hus i riskzonerna och floder som förvandlats till smala kanaler?  Vid sidan om det akuta räddningsarbetet diskuteras nu detta i de drabbade länderna.

Sommaren 2002 var det också stora översvämningarna i Elbe och Donau. Det kallades då ”århundradets översvämning” med vattennivåer som bara skulle inträffa en gång på 100 år. Men vid  årets översvämningar har vattennivåerna varit  högre än 2002 på flera platser. Många frågar nu om det handlar om ”decenniets översvämningar” och om vi måste räkna med sådana här stora översvämningar så ofta som vart tionde år.

Blöta skyddsvallar

Meteorologer pekar på att det är tidigt efter vårfloden från Alperna och andra bergmassiv i Centraleuropa,  och fortfarande är det blött i markerna och många skyddsvallar och dammar var vattenbemängda sen tidigare. Med de kraftiga regnväder som kom under några dagar så fylldes floderna snabbt och tidigare fulla dammar och blöta skyddsvallar utsätts nu för stora påfrestningar.

Klimatförändringar

Många ser det hela som en följd av pågående klimatförändringar som ju enligt forskare innebär att Europa får räkna med kraftigare regn och oväder. Men det finns också andra förklaringar.

Nybyggen nära vatten

I Österrike pågår en debatt om varför det skett nybyggnation i områden som pekats ut som zoner där det inte ska byggas mer. Nationella riktlinjer om vattensäkerhet åsidosätts när kommuner godkänner nya industriområden, köpcentra eller villabyggen i låglänta områden nära floder och vatten.

Floder som kanaler

Många pekar också på att det är ett problem att det byggs allt högre skyddsmurar och vallar runt floderna i städer och samhällen. Det betyder att floderna allt mer liknar konstgjorda, smala kanaler där vatten samlas ihop allt snabbare och sen forsar vidare med stigande vattennivåer. Det är en paradox, men bättre översvämningsskydd på en plats kan betyda ökad risk för översvämningar på ett annat ställe utmed floden. Omfattande samarbete krävs därför, också över nationsgränserna, för att förhindra översvämningar.

Naturliga översvämningsområden

Alla floder behöver områden som kan översvämmas vid högvatten. Ofta är det jordbruksmark där lantbrukarna måste få förnuftig ersättning om myndigheterna beslutar att släppa in vattenmassor från en stigande flod.

I Tyskland var det  länge ständiga översvämningar i Rhen, men i den tyska debatten framhålls nu Rhen som ett föredöme. Utmed Rhen har det de senaste decennierna återskapats områden där floden kan tillåtas att svämma över utan att ställa till för stora skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer