Foto: TT

Klimatet hårdnar för Ungerns homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Många homosexuella i Ungern känner sig hotade och trakasserade. 70 procent vågar inte röra sig fritt ute, och de upplever att situationen förvärrats med den nya konservativa Fidesz-regeringen.

Zsolt Virág är en av många homosexuella i Ungern som vittnar om ett hårt klimat. SVT träffar honom hemma i lägenheten i Budapest. Han har ett låst galler framför dörren, och han visar hur han i flera veckor för några år sedan förvarade en hink med vatten vid balkongdörren. En högerextrem sajt hade då satt upp honom på en lista över personer och ställen med anknytning till hbtq-rörelsen.

– Först attackerade de en gaybar. Någon kastade en molotovcocktail mot entrén. Så jag hade en hink beredd om någon skulle kasta in en här också, berättar Zsolt Virág.

Begränsande lagar

Detta hände innan regeringspartiet Fidesz kom till makten 2010. Sedan dess har stämningen hårdnat, berättar Zsolt Virág.

Partiet driver en politik där nationen, kyrkan och kärnfamiljen står i centrum. Samtidigt som allt fler länder tillåter samkönade äktenskap skrev Ungern in i grundlagen att äktenskapet bara är till för en man och en kvinna.

EU-parlamentet och flera människorättsorganisationer har uttryckt oro över att Fidesz politik leder till diskriminering och intolerans för hbtq-personer. Men partiet menar att familjepolitik och värderingar är landets egen ensak.

– Vi är toleranta mot de länder som inte reglerar äktenskapet ur ett kristdemokratiskt perspektiv. Då förväntar vi oss samma tolerans av de som inte delar våra värderingar, säger Gergely Gulyás som är parlamentsledamot från Fidesz.

7 av 10 rädda för hot

Nära 70 procent av Ungerns hbtq-personer säger att de undviker vissa platser av rädsla för hot och trakasserier, enligt en undersökning gjord av FRA, European union agency for fundamental rights. Det är den högsta siffran i EU.

Men tvärtemot många andra homosexuella ungrare har Zsolt Virág valt att vara öppen och kämpa för sina och andras rättigheter. Han har blivit en av Ungerns talespersoner för hbtq-frågor, bland annat genom att vara ute och föreläsa på skolor.

När SVT träffar honom har han varit med och ordna en ”komma ut-marsch”, där ett hundratal personer går hand i hand och formar ett långt tåg som slingrar sig längs Budapest gator.

”Det suger att bögar får demonstrera”

Många blickar följer marschen från Budapests trottoarer.

– Jag har inga problem med bögar eller lesbiska. Men jag gillar inte när de visar upp sig för mycket, när de uppför sig som om det var helt okej. Men jag vill inte skada dem, säger Bianca Békefy.

Flera kommentarer från folk intill tåget speglar det klimat som Zsolt Virág vittnat om.

– Det suger att bögarna får demonstrera. Då kan jag göra likadant som hetero. Vad är det bra för? Det är bara smaklöst, säger en ung kille som inte vill säga sitt namn.

För Zsolt Virág är ”komma ut-marschen” ett sätt att göra homosexuella synliga.

– Om vi vågar tala öppet om hbtq-personer så är det en bra början som kan leda till förändring. Om vi når fram till folk så skulle det vara lön för mödan.

  • TV-serien skildrar nationalismen i Europa.
  • Mer om situationen för homosexuella i Ungern kan man se i söndagens avsnitt av Fosterland, kl 20.00 på SVT2, eller här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer