Klimatmötet i Glasgow – viktigaste händelserna hittills

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna pågår in i det sista vid FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow.

SVT reder ut vad vi vet så här långt.

Utkast till slutdokument

På fredagsmorgon kom ett uppdaterat utkast till slutdokumentetet från klimatmötet. I det uppmanas länder bland annat att snabba på utfasningen av kolkraft som körs utan grön teknik, det vill säga utan koldioxidinfångning, och ineffektiva subventioner för fossila bränslen.

Förhoppningen är att alla länder som deltagit vid mötet skriver under överenskommelsen innan mötet avslutas, och dokumentet kan därmed komma att uppdateras upprepade gånger innan helgen.

I ett tidigare utkast, som släpptes i onsdags, var uppmaningarna skarpare än i det senaste utkastet. Då uppmanades länder att snabba på utfasningen av all kol och alla fossila subventioner.

SVT:s klimatkorrespondent om nya utkastet: ”En klar försvagning” 

Kolkraftsavtal 

Polen, Kanada, Chile och ett 40-tal andra länder har skrivit under ett avtal där de förbinder sig att fasa ut kolkraften. De rikare länderna ska ha lyckats med detta under 2030-talet och de fattigare under 2040-talet – för att inte spräcka målet om max 1,5 graders uppvärmning.

Några av de största kolkraft-användarna i världen står bakom uppgörelsen som presenterades på onsdagskvällen under klimattoppmötet i Glasgow. Men de allra största användarna – Kina, USA, Australien och Indien – står utanför.

Över 40 länder eniga: Kolkraften behöver fasas ut

Avskogningsavtal

Över 100 länder – som tillsammans står för 90 procent av världens skogar – lovar att stoppa avskogningen före år 2030. Bland de länder som ställer sig bakom detta finns stora skogsländer som Brasilien, Indonesien och Kongo-Kinshasa. Indonesiens miljöminister har dock ifrågasatt villkoren i avtalet efter att landets ledare skrivit under det. 

Redan på ett FN-möte i New York 2014 lovade flera länder och företag att stoppa avskogningen till 2030 – utan något större resultat.

Första stora COP26-beslutet: Stoppa avskogning till 2030 

Metangasavtalet

Minst 80 länder har enats om att metangasutsläppen ska minska med 30 procent, till år 2030. Lantbruket står för 40 procent av alla metanutsläpp som är orsakade av människan.

Minst 80 länder lovar att metangasutsläppen ska minska 

Indiens mål om klimatneutralitet till 2070

Indiens premiärminister Narendra Modi meddelade under tisdagen att Indien – som är världens fjärde största koldioxidutsläppare efter Kina, USA och EU – ska vara klimatneutralt till 2070.

Kina och USA ska samarbeta kring klimatet

Kina och USA har meddelat att de ska samarbeta mer för att minska metanutsläpp, fasa ut kolkonsumtion och skydda skogarna.

Klimatneutralitet på finansmarknaden

450 företag, som tillsammans kontrollerar 40 procent av världens tillgångar, har skrivit under ett avtal där de förbinder sig till att ställa om till grön energi och kämpa mot 1,5-gradersmålet i Parisavtalet.

Fakta: Klimattoppmötet i Glasgow

FN:s klimattoppmöte COP26 hålls i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till mötet.

Länderna ska bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.