Nästan folktomt på George Square i centrala Glasgow. I bakgrunden stadshuset och Walter Scott-statyn. Foto: Robert Perry /EPA

Klimatmötet i Glasgow skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella klimatmötet i Glasgow i november skjuts upp på grund av coronakrisen. Enligt SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström var beslutet det enda rimliga. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) meddelar att klimatarbetet fortsätter i andra former.

FN:s klimatsekretariat UNFCCC skriver i ett pressmeddelande att det inte längre är möjligt att hålla ett ambitiöst och inkluderande möte på grund av coronapandemins globala återverkningar. Tanken är nu att mötet ska äga rum i Glasgow någon gång under 2021.

”Beslutet var det enda rimliga, det går inte att ha ett toppmöte med 30 000 delegater från hela  världen under en pandemi”, skriver SVT:s Erika Bjerström i en kommentar.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) skriver i en kommentar till TT att hon planerar att hålla kontakt med kolleger för att inte ”förlora momentum”.

Lövin: Ingen paus för klimatarbetet

”Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas”, säger Lövin.

”Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan”, säger Lövin.

Mattias Frumerie, chef för Sveriges delegation, säger att klimatarbetet riskerar att försenas när mötet skjuts upp, särskilt i fråga om förhandlingar om utsläppsrätter och om ett ramverk för insyn i andra länders utsläpp.

-Det är klart att det blir en fördröjning när ett sådant centralt möte inte kan genomföras, säger Frumerie.

”Viktigaste mötet på flera år”

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström kallar Glasgowmötet det viktigaste klimattoppmötet på flera år, eftersom länderna skulle enas om skärpta åtaganden för att minska utsläppen av växthusgaser.

”Att det ställs in betyder att världssamfundet tappar dyrbar tid att rädda planeten undan 2c + graders uppvärmning. Även om coronakrisen ironiskt nog skapat ett andrum då krisen kraftigt minskat utsläppen på grund  av stillastående fabriker och trafik”, skriver hon.

”Ett inställt möte behöver inte betyda att arbetet med att växla till den fossilfria ekonomin ställs in. Men många uttrycker redan en farhåga att politiker kommer prioritera bort klimatkrisen för att hantera den ekonomiska lågkonjunktur som coronautbrottet innebär”, skriver Erika Bjerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet