Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder på en Joe Biden som verkar vara förvirrad sprids på sociala medier – men videorna är ofta tagna ur kontext. Foto: SVT Morgonstudion

Klipp på Biden har blivit virala – kan påverka valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Olika klipp där president Joe Biden ser förvirrad ut har den senaste tiden blivit virala. Hans motståndare menar att han är för gammal för att bli president. Men Bidens anhängare menar att klippen är så kallade ”cheap fakes”.

Klippen som har fått stor spridning på Tiktok och Instagram såväl som på X handlar i huvudsak om att han är för gammal för att vara president. En video som har fått stor spridning visar Biden på ett evenemang där han står stilla i flera sekunder medan vicepresident Kamala Harris dansar bredvid.

– De som är kritiska mot Biden tolkar det som att han fryser till och inte verkar vara vid sina sinnes fulla bruk. Vita husets svar är att de inte visste att det var ett krav att dansa som president, säger Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot.

USA-val 2024

I ett annat klipp ser det ut som att Biden vänder sig om och går åt fel håll, för att sedan ledas rätt av Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Klippen har spridits av konservativa kanaler och i Trumpvänliga kretsar. Vita huset har publicerat samma klipp från en annan vinkel där det framgår att Biden vände sig mot en fallskärmshoppare.

Bidenanhängare: Rör sig om ”cheap fakes”

Den amerikanska tv-kanalen NBC News har granskat klipp och funnit flera exempel som upplevs som missvisande genom att de exempelvis tagits ur kontext. Klippen kallas för ”cheap fakes” av Bidenanhängare. Begreppet innebär att att videoklippen är manipulerade utan att någon avancerad teknik har använts.

Att det är just nu som klippen har börjat cirkulera kan delvis förklaras med att Biden har varit ute på många resor och att det därför finns många tillfällen att fota honom, tror Ginna Lindberg.

– Sedan tror jag också att det har att göra med att vi har en debatt som kommer nästa vecka.

Den 27 juni ska nämligen presidenten och republikanernas Donald Trump mötas inför valet för första gången.

– Många på Trumps sida vill sprida bilden av att Biden är djupt förvirrad och inte kompetent nog att behålla presidentposten. Debatterna kommer handla lika mycket om framförande som substans, säger Ginna Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet