Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bråket om registreringsskyltarna såg ut att kunna sluta illa innan EU lyckades medla mellan Serbien och Kosovo. Hör SVT:s utrikesreporter om bakgrunden till bråket i klippet. Foto: EBU & Zsolt Czinkoczky/SVT

Klistermärke blev tillfällig lösning på gränskonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Bråk om registreringsskyltar ledde till en upptrappad konflikt vid gränsen mellan Serbien och Kosovo. Den tillfälliga lösningen på spänningarna blev ett vitt klistermärke.

Det var den 20 september som Kosovos regering beslutade att fordon registrerade i Serbien tillfälligt måste byta sina registreringsskyltar, mot en kostnad, för att få köra in i Kosovo.

Sedan tidigare har Serbien krävt det motsatta mot kosovoalbanska fordon, då landet aldrig erkänt Kosovo som en självständig stat. Kosovos replik väckte starka reaktioner i Serbien och bland serber bosatta i norra Kosovo, som svarade med att blockera vägar med lastbilar.

Konfliken eskalerade och länderna valde att skicka både militär och specialstyrkor till gränsen.

Nato uppmanade till nedtrappning och EU fick gå in och medla i konfliken för att hitta en lösning – som i detta fall blev ett vitt klistermärke.

Vid gränspassagen klistras numera märket på över nationssymbolen på alla bilar som kommer in till Serbien från Kosovo. Samma sak gäller för bilar som kommer från Serbien till Kosovo.

– Jag vet inte varför det är så här, varför krångla till det med klistermärken. Men vad ska man göra, jag måste ju följa reglerna, säger lastbilschauffören Branko Todorovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer