Samer, i dag 21 år, fängslades och torterades av den syriska regimen 2011 sedan han och hans kompisar klottrat en protest mot al-Assad. Foto: HBO/SVT

Klottret som fick fruktansvärda följder

Uppdaterad
Publicerad

Samer, i dag 21 år, var bara en skolpojke när han fängslades av den syriska regimen våren 2011 tillsammans med sina kompisar. Brottet: De hade klottrat ”Det är din tur, doktor” på skolans vägg.

SVT:s Dokument utifrån visar den uppmärksammade dokumentären ”Ett rop från Syrien”. En film där Syrienkrigets barbari skildras som aldrig förr, och där barnens och ungdomarnas mardrömslika upplevelser står i centrum.

I dokumentären möter vi bland annat Samer från staden Daraa. Han är i dag 21 år och det var hans och skolkompisarnas klotter på en vägg i skolan våren 2011 som blev en av de tändande gnistorna för Syrienkriget.

– Vi brukade sitta utanför skolan och följa nyheterna från Tunisien. Jag och mina kompisar bestämde oss för att skriva ”Det är din tur, doktorn” på skolans vägg, berättar Samer i dokumentären.

”Min far tvingades att överlämna mig”

– Nästa dag fick skolans ledning reda på det och anmälde oss. Man sa till min far att om inte jag överlämnade mig så skulle de komma och ta min mamma eller min syster. Min far tvingades att överlämna mig. De kom i 14 bilar.

Samer berättar om tortyren, hur de klämdes in i bildäck, misshandlades, förhördes och torterades.

– Vi var fängslade i två månader. Sedan släppte de oss.

Khouloud Helmi, syrisk aktivist, förklarar att barnen skrev ”Det är din tur, doktorn” på väggen eftersom Syriens president Bashar al-Assad är utbildad läkare.

– Efterhand släpptes en del av barnen. Men en del av dem saknas fortfarande.  De hade slitit bort naglarna från deras fingrar. Sedan började människor gå ut på gatorna. Och de var många, säger Khouloud Helmi.

– Regimen slog till mot barnen i Daraa. Det blev som en syrisk revolution, säger Riad al-Asaad, före detta överste.

Läs vad Helena Olsson, programbeställare på SVT, skriver i sin blogg om ”Ett rop från Syrien”.

Fakta: Ett rop från Syrien

Bakom dokumentären ”Ett rop från Syrien” som SVT sänder och som gjorts för tv-kanalen HBO finns hundratals timmar av amatörvideor. Ur det brutala och skakande materialet har regissören Jevgenij Afinejevskij sammanställt sin film, tillsammans med intervjuer som han gjort med människor i krigets Syrien och människor som flytt från kriget.

Se dokumentären här (från kl 22.00 söndag 26 mars).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.