Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är emot krig, men som det ser ut nu har inte Putin gjort mig något”, säger Mihail Sabatov. Hör boende i lettiska Rēzekne om synen på Ryssland i klippet. Foto: SVT

Klyftorna ökar i Lettland: ”Regeringen skapar motsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet i Lettland har klyftorna mellan landets lettiska majoritet och den ryska minoriteten blivit allt djupare. Bland annat har man beslutat att endast lettiska ska talas på alla skolor och förskolor.

Splittringen mellan den lettiska majoriteten och ryska minoriteten – som utgör cirka en tredjedel av befolkningen – ökar i Lettland. Premiärminister Krisjanis Karins och hans parti Ny enhets hårda linje mot Ryssland bidrog till att ge honom valseger i lördagens val. Bland annat har man beslutat att endast lettiska ska talas på alla skolor och förskolor.

“Regeringen skapar motsättningar”

Samtidigt kom det radikala proryska partiet Stabilitet in i parlamentet, ett parti som bland annat motsätter sig att ryssar stoppas vid den lettiska gränsen. 

– Regeringen skapar motsättningar mellan olika områden och olika grupper, säger Mihail Sabatov som bor i östra Lettland vid den ryska gränsen.

Se i klippet ovan vad experten Māris Andžāns säger om hur Lettland skulle reagera om Ryssland skulle hota landets säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.