Machar Weituor och hans fru Nyibol Maluok på en koleraklinik i Pieri, Sydsudan. Foto: TT

Kolerautbrott hotar hungerdrabbade Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

En utdragen konflikt och svår hungersnöd har drivit miljontals sydsudaneser på flykt ur sitt land. Nu varnar läkare och hjälparbetare på plats för ett ”förödande” kolerautbrott som kan komma att skörda tusentals liv.

Fler än 2.500 fall av den dödliga bakteriesjukdomen har registrerats i landet sedan april, vilket innebär en drastisk ökning från månaderna innan, skriver The Guardian.

Det senaste året har 8.000 insjuknat, och omkring 250 har avlidit – en dödssiffra som experter befarar kommer att stiga avsevärt.

LÄS MER: Koleran har tagit 1.500 liv i Jemen

Etniska konflikter försvårar

Sedan de utropade sin självständighet från Sudan 2011 har Sydsudan, världens yngsta nation, stukats av en blodig inbördeskonflikt. I centrum av konflikten, som har skördat tiousentals liv och drivit drygt två miljoner sydsudaneser ur landet, står till viss del etniska motsättningar, som drivs på av en bitter politisk skilsmässa mellan president Salva Kiir och hans tidigare vice president, Riek Machar.

Med en sammanfallande ekonomi och en inflation av vapen har situationen blivit allt mer akut i stora delar av landet.

– Det är svårt att se ett slut på konflikten. Jag tror att vi fortfarande har en chans att göra något, men vi är i desperat behov av internationella påtryckningar för att parterna ska sätta sig vid förhandlingsbordet och ge fred en chans, sa Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, förra veckan.

LÄS MER: Här riskerar miljoner svält

FN: Sex miljoner kämpar för att få mat

Efter återkommande larm meddelade FN tidigare i år att svält rådde i flera regioner. Tidigare i sommar hade den värsta krisen kunnat avvärjas – men färska siffror anger att sex miljoner sydsudaneser fortfarande kämpar för att hitta mat för dagen.

– Även om svälten är på tillbakagång i Sydsudan, hänger fortfarande livet på miljontals barn på en skör tråd, säger Unicefs regionchef Manuel Fontaine.

Nu står en redan ansträngd infrastruktur inför utbrottet av den farliga smittsjukdomen kolera, med sjukhus som arbetar långt utöver sin förmåga.

LÄS MER: Hungerskris och svält – allt du behöver veta

Sjukhus: ”Finns ett enormt behov”

På barnsjukhuset Al-Shabbah i Sydsudans största stad Juba delar redan tre patienter på en sjukhussäng.

Sjukhuset har under veckan tagit emot tre fall av misstänkt kolera.

– Vi befarar att en så smittsam sjukdom i ett så här överbefolkat sjukhus kan få förödande effekter. Barnen är mycket svaga och vi har inte tillräckligt med mediciner. Det finns ett enormt behov, säger doktor Felix Nyungura, som driver sjukhuset, till The Guardian.

FAKTA: KOLERA

Kolera orsakas av en bakterie och är en mycket allvarlig sjukdom som obehandlad har hög dödlighet. Med en effektiv vätskebehandling förbättras prognosen avsevärt.

Symtomen börjar med akuta mag- och tarmsymtom och diarré. Det följs snabbt av uttorkning som kan följas av cirkulationskollaps.

Sjukdomen sprids via dricksvatten, och i de länder där sjukdomen förekommer är vattenstandarden ofta otillräcklig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.