Volodymyr Zelenskij fick 30,4 procent av rösterna i den första omgången, enligt en vallokalsundersökning. Foto: Genya Savilov/TT

Komiker ser ut att bli valvinnare i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Hans politiska erfarenhet består bara av att ha spelat president i en tv-serie. Men nu ser komikern Volodymyr Zelenskyj ut att kunna bli Ukrainas näste president.

Enligt en vallokalsundersökning tar skådespelaren och komikern – den politiskt oprövade 41-åringen Volodymyr Zelenskyj – hem segern i första valomgången med bred marginal. Han får 30,4 procent av rösterna, enligt landets valkommission.

– Det här är bara första steget mot den stora segern, sade Zelenskyj inför jublande anhängare efter beskedet.

Den sittande presidenten Petro Porosjenko får 17,8 procent i undersökningen, medan den politiska veteranen Julia Tymosjenko får 14,2 procent.

Om resultatet står sig när rösterna räknats går Zelenskyj och Porosjenko vidare till en andra avgörande valomgång den 21 april.

Men Porosjenko kände ingen eufori över resultatet av vallokalundersökningarna. I stället höll han en pessimistisk ton vid kampanjhögkvarteret.

– Det här är ett tufft betyg för mig och myndigheterna i sin helhet. Det blir en anledning att rätta till våra misstag, sade han.

13 000 döda

39 kandidater tävlade om väljarnas röster i söndagens presidentval.

Någon större valentusiasm har dock inte rapporterats. Många väljare runtom i landet har uttryckt att de röstar på det minst dåliga alternativet, rapporterar AFP.

– Jag tänker bara gå in i valbåset och bestämma mig då vem jag ska rösta på. Jag vet helt enkelt inte. Men definitivt inte för Zelenskyj, sade Irina, en 25-årig manikyrist i huvudstaden Kiev, tidigare under dagen.

Staden Mariupul i öster ligger nära fronten för striderna som har krävt över 13 000 liv på fem år. Där fanns militärer bland dem som gick till vallokalerna.

– Kriget är huvudfrågan för alla. Landet är trött på den här situationen, folk är trötta, sade den 22-årige soldaten Serhij, utan att avslöja vem han röstar på.

Ukraina skärpte säkerheten inför valet. Säkerhetsstyrkor kommenderades ut i en rad städer i landet, uppger säkerhetstjänsten.

”Viktigt val”

Porosjenko hade sagt sig vara säker på att bli omvald i ett land som är drabbat av ekonomisk kris, utbredd korruption och krig.

– Vi förstår hur viktigt det här valet är för demokratin i Ukraina, för Ukrainas framtid och för stabiliteten i Europa, sade han ett par dagar inför valet.

För Olena Selyzovska, 75-år och boende i huvudstaden Kiev, var den viktigaste frågan är att kriget tar slut

– Han kom till makten under en svår period, självklart har han inte lyckats med allt, sade hon när hon lade sin röst på Porosjenko under söndagen.

Men många är trötta på Porosjenkos styre, som 52-årige Roman i staden Lviv.

– De andra har fått sin chans, men de fick ingenting gjort, konstaterade han om den sittande presidenten och den före detta premiärministern Tymosjenko och tillade:

– Jag röstade på Zelenskyj, kanske kan han klara av det.

Zelenskyj har bedrivit sin kampanj med stort fokus på att bekämpa korruptionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer