Jan Olsson, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning (NOA). Foto: TT/Polisen

Kommissarien om kryptobluffarna: ”Bondförnuft ska man lyssna på”

Publicerad

IT-bedrägeri med hjälp av bitcoin blir allt vanligare i Sverige. På polisens nationella operativa avdelning (NOA) sänder man därför ut en skarp varning: ”Är det någon som vill ha betalt för att ge dig pengar som du inte känner, är det till 100 procent bluff och båg. Oavsett om du ska få en miljon dollar eller Saddam Husseins förlorade guldkistor. Betala ingenting”, säger kommissarie Jan Olsson till SVT Nyheter.

Till SVT Nyheter berättar Jan Olsson på NOA att man noterat en ökning av kryptobedrägerier, men situationen ska fortfarande vara hanterbar för polisen.

Bitcoinbluffar är erkänt svårutredda, men med hjälp av internationella samarbeten och en smula tur menar Jan Olsson att det till sist finns goda möjligheter att få fast bedragarna.

– På sätt och vis är ett bedrägeri för hundra år sedan inte så olikt från det vi ser i dag. Det är bara nya forum, säger han.

Hur ser utredningsläget ut gällande när bitcoin är involverat?

– Jag sitter på ett tusental anmälningar gällande porrmejl. Men är det svårt att spåra? Nej. Men man kommer inte till en fysisk person. I nästa steg kan man se när pengarna används: Var växlar man över till kontanter eller andra prylar? I det ögonblicket riskerar bedragarna att blottlägga sig själva.

Polisens bluffskådartips

Hur ska en vanlig person tänka när man ser sådant här?

– Till att börja med: Bondförnuft ska man ha och det ska man lyssna på. Är det någon som vill ha betalt för att ge dig pengar, som du inte känner, är det till 100 procent bluff och båg. Oavsett om du ska få en miljon dollar eller Saddam Husseins förlorade guldkistor. Betala ingenting, avslutar Jan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.