Den kurdledda alliansen (SDF) i stadsdelen Jazra i västra delen av Raqqa. Foto: REUTERS/Rodi Said

Komplicerad militär allians i slaget om Raqqa

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De kurdledda styrkorna i alliansen SDF närmar sig nu själva stadskärnan i Raqqa, som sedan 2014 kallats terrorsektens IS huvudstad. Men även om IS skulle ge upp staden riskerar kampen om Raqqa att fortsätta, men med delvis andra aktörer. Och även om striderna snart upphör är de humanitära behoven fortsatt enorma.

Claes JB Löfgren

Utrikesreporter

Styrkorna som nu är på väg att erövra Raqqa är överlägsna i man och vapen: omkring 50.000 soldater mot IS mellan uppemot 4.000 man. Bland styrkorna som deltar i offensiven mot IS finns också 900 amerikanska specialsoldater.

Den kurdledda alliansen SDF (de syriska demokratiska styrkorna) stöds av också USA-alliansens bombflyg.

Kontrollerar delar av Mosul

En del bedömare tror att IS nu frestas ge upp striden mot fri lejd till de terroristkontrollerade områdena, längs floden Eufrat, ner mot staden Deir ez Zoor.

LÄS MER: Terrorforskaren om Raqqa: ”Som att sticka handen i ett getingbo”

Men andra bedömer att jihadisterna kommer att slåss till sista man, precis som de gjort i den irakiska staden Mosul. Där inleddes offensiven i november förra året och fortfarande kontrollerar IS delar av staden.

Priset i människoliv, lidande och materiell förstörelse har varit oerhört.

Komplicerad militär situation

Men även om IS lämnar staden är den militära situationen komplicerad. SDF kontrolleras av kurdiska YPG, en systerorganisation till PKK-gerillan. PKK, terrorstämplade av bland annat USA och EU, befinner sig i ett lågintensivt krig med Turkiet.

LÄS MER: Svenskar strider mot varandra i slaget om Raqqa

Och Turkiet, som också har trupper inne i Syrien, kan vid behov mobilisera minst 10,000 syriska rebeller mot YPG som för turkarna är lika mycket terrorister som PKK.

Alliansen kritiseras av Turkiet

För tillfället samarbetar USA och kurdiska YPG. YPG-milisen, själva kärnan i SDF-alliansen, är i det syriska sammanhanget diciplinerade, välutrustade och militärt mycket effektiva soldater.

Genom att liera sig med YPG slipper USA skicka större mängder egna soldater för att uppnå sitt mål, att besegra IS. Men det är en allians som hela tiden kritiseras av Turkiet.

YPG:s stora militära framgångar i norra Syrien ( se karta) betraktas med största oro av regeringen i Ankara. Om USA tvingas välja mellan YPG och Nato-brodern Turkiet, en regional stormakt i området, väljer USA Turkiet.

Vid två tillfällen har USA tvingat den kurdledda alliansen SDF att dra sig tillbaka från två syriska städer för att inte irritera turkarna allt för mycket.

Amerikansk irritation

Bara några mil väster om Raqqa väntar den syriska regimens trupper. I den ingår bland soldater från Iran, Irak och libanesiska Hizbollah. Där finns också mindre ryska enheter, framför allt militärrådgivare.

I luftrummet ovanför ska syriska och ryska plan samsas med plan ur USA-alliansen. USA visar allt större irritation över den stora närvaron av iranska trupper och enstaka amerikanska flygattacker mot syriska regimsidan ses som markeringar om att Iran helst, enligt USA, bör dra sig tillbaka.

Men inget tyder på att Syrien, med stöd av Ryssland och den irakiska shiadominerade regimen, har anledning att i dagsläget bry sig särskilt mycket om USA:s intressen.

Civila som gisslan

Mitt i den här soppan av nationella, regionala och stormaktsintressen sitter minst 160.000 civila som ett slags gisslan inne i Raqqa.

Av dem är 40.000 barn, enligt UNICEF. Bland annat människorättsorganisationen Human Rigths Watch har redan varnat för ett stort antal civila dödsoffer för USA-alliansens bombningar. Bland annat anklagas amerikanarna för att ha använt fosforbomber över det tättbefolkade Raqqa.

Tillgången på mat och mediciner i vad som är ett militärt slagfält – mitt bland obeväpnade civila – är mycket liten. FN begär nu fri lejd för sina hjälporganisationer till konfliktområdet, men allt humanitärt bistånd i en sådan här miljö är förenat med livsfara.

Hoppas på vapenvila

Och Turkiet har bommat igen sin gräns mot Syrien i norr, så humanitära hjälpinsatser är i dagsläget mycket komplicerade. Nu hoppas förstås de civila på en snar vapenvila. Och även om en sådan kommer är risken för nya strider med delvis nya aktörer fortsatt stor.

Mycket talar för att Turkiet snart kommer att göra gemensam sak med Syrien och Ryssland och gemensamt erövra de stora områden i norra Syrien om kurderna i dag kontrollerar.

Och om terrorgruppen IS besegrats, eller är på väg att besegras, finns lite som talar för att USA kommer att ingripa för att hjälpa kurdiska YPG i ett sådant läge.

Den omedelbara framtiden för Raqqa, Syriens många befolkningsgrupper och landet Syrien är fortsatt mycket besvärlig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.