Kompromiss om omstridda USA-röster

Uppdaterad
Publicerad

Det demokratiska partiet i USA nådde natten till söndag en kompromiss om delstaterna Michigans och Floridas representation på sommarens partikonvent. Staterna får skicka hälften av sina delegater.

Partiets centrala organ underkände de primärval som hölls i delstaterna eftersom de hölls vid andra tidpunkter än vad som först överenskommits.

Hillary Clinton, som vann i båda sta- terna, har överklagat beslutet. Hon godtog det från början. Trots nattens beslut får Hillary Clinton svårt att komma ifatt Barack Obama.

Med sitt beslut har kommittén gått Hillary Clinton halvvägs till mötes. Hon har krävt att det ursprungliga beslutet skulle upphävas helt och att de två delstaterna skulle få full rösträtt.

Det nya beslutet överensstämmer med ett kompromissförslag från presidentaspiranten Barack Obama.

Bakslag för Clinton

Men kompromissen är i själva verket ett bakslag för Hillary Clinton och hennes kampanjstab överväger att överklaga.

Från Michigan får Clinton 69 delegater mot 59 för Obama, som dock aldrig stod på valsedlarna där. Var och en av delegaterna har en halv röst vid partikonventet och det ger alltså Clinton 34,5 röster från Michigan mot Obamas 29,5. Även superdelegaternas röster halverades, skriver Reuters.

Clinton vann Florida

Hillary Clinton vann primärvalet i Florida i januari. Hon får nu netto 19 delegatsröster från Floridas vid partikonventet. I rösterna ingår både valda konventdelegater och superdelegater.

Floridarösterna är alltså halverade. En ilsken supporterskara för Clinton krävde att partikonventet omprövar det beslutet.

Sammantaget innebär det att Clinton tagit in otillräckligt på Obamas ledning efter primär- och nomineringsvalen hittills.

Fakta: Stänningen Clinton-Obama

Barack Obama hade före söndagens val i Puerto Rico och de avslutande primärvalen i Montana och South Dakota på tisdag stöd från 2.051 delegater, varav 329 superdelegater.

Hillary Clinton har samlat 1.876 delegater och 290 superdelegater.

Runt 180 superdelegater – partitoppar som är fria att stödja vilken kandidat de vill – har ännu inte sagt vem de tänker rösta på vid demokraternas partikonvent i Denver i augusti.

I och med beslutet att Michigans och Floridas delegater får delta i konventet med halverad röststyrka försköts gränsen för hur många delegater som behövs för att bli nominerad från 2.025 till 2.118.

Källa: Real Clear Politics (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.