Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protester i Port-au-Prince, Haiti. Se videon för tre konflikter och kriser som kan eskalera under 2023. Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

Konflikter att hålla koll på i skuggan av Ukrainakriget

Publicerad

Under 2022 vändes våra blickar mot Rysslands krig i Ukraina. Här är andra krig och konflikter att titta extra på under det kommande året.

Varje år publicerar tankesmedjan International Crisis Group en lista över kriser som världen bör hålla extra koll på under året.

Också i år toppas listan av Ukraina. Crisis Group konstaterar att Ukraina lyckats stoppa Rysslands angrepp, men att ingen av parterna är redo att mötas vid förhandlingsbordet.

Rysslands invasion kommer under 2023 sannolikt att fortsätta påverka säkerhetsläget även i andra delar av världen. En sådan region är det omstridda området Nagorno-Karabach. Under 2022 ökade spänningarna mellan ärkefienderna Azerbajdzjan och Armenien och FN har uppmanat till stopp för fientligheterna.

– Det är nödvändigt att deeskalera, fullt ut respektera vapenvilan och återvända till förhandlingsbordet för att söka förhandlingslösningar, löd ett uttalande från talespersonen för EU:s utrikeschef Josep Borrell, i augusti.

Se videon för tre konflikter och kriser som kan eskalera under 2023.

International Crisis Groups lista

  1. Ukraina
  2. Armenien och Azerbajdzjan
  3. Iran
  4. Jemen
  5. Etiopien
  6. Demokratiska republiken Kongo
  7. Sahel
  8. Haiti
  9. Pakistan
  10. Taiwan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.