Foto: Unicef

Kongo-Kinshasa: Över en miljon barn i akut nöd

Uppdaterad
Publicerad

I dag går FN:s barnfond Unicef ut med ett nytt larm om Kasairegionen i Kongo-Kinshasa. 1,2 miljoner barn befinner sig i akut behov av humanitär hjälp.

Patsy Nakell är talesperson för Unicef i Johannesburg.

– Kasairegionen är oerhört utsatt i den pågående konflikten. Många barn har också separerats från sina föräldrar i paniken. Om de här barnen inte får hjälp är de mycket illa ute, säger Patsy Nakell.

Fattigdomen är utbredd i Kasai. När konflikten flammade upp i augusti förra året förvärrades läget dramatiskt. Tusentals familjer tvingades fly rakt ut i skogen. Där lever de nu spridda, utan tillgång till rent vatten och mat.

Svårt för hjälparbetet att nå fram

På grund av stridigheterna är det svårt för hjälparbetarna på plats att nå dessa människor. För de redan svårt undernärda barnen är läget akut. 

– Vi är en av få organisationer som är permanent på plats. Men vi har ändå svårt att nå alla. När ett barn under fem år lider av svår akut undernäring har man inte många veckor på sig att rädda livet på dem. De har försvagat immunförsvar och får lätt olika sjukdomar. Många är riktigt illa ute nu, säger Patsy Nakell. 

Barnsoldater rekryteras

Väpnade grupper har attackerat skolor och sjukvårdsinrättningar i Kasai. Barn rekryteras till att bli soldater eller tvingas arbeta på andra sätt.

– Alla parter har begått brott mot barn. Det handlar om sexuellt våld och tvångsrekryteringar. Om de inte används som soldater tvingas de städa eller arbeta på andra sätt. Barn är svaga och kan inte fly, säger Patsy Nakell. 

Trots den skenande humanitära krisen i Kasai lider de flesta organisationerna av underfinansiering. 

– Kongo-Kinshasa lever i medieskugga. Folk vet inte vad som pågår. Pengarna går till andra mer uppmärksammade områden i världen. Men mängder av barn dör nu och situationen riskerar att förvärras, säger Patys Nakell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer