Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila är tänkt att lämna över makten i samband med presidentvalet som hålls i slutet av december. Foto: John Bompengo/TT

Kongo-Kinshasa slänger ut EU:s ambassadör

Publicerad

Kongo-Kinshasa slänger ut EU:s ambassadör Bart Ouvry som svar på EU:s förnyade sanktioner mot landet. Ambassadören har två dygn på sig att lämna Kongo-Kinshasa.

Sanktionerna infördes för två år sedan och förnyades den 10 december i år. De riktas mot 14 regeringsföreträdare, däribland den styrande koalitionens kandidat i presidentvalet på söndag, Emmanuel Ramazani Shadary.

De 14 anklagas för att ha motarbetat valprocessen och för att ha gjort sig skyldiga till människorättsbrott. Sanktionerna består av frysta tillgångar och inreseförbud.

Landet har under torsdagen skakats av protester och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som vänder sig mot att valet skjuts upp i de oroliga städerna Beni och Butembo samt i Yumbi-området i väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.