Trumps personlige advokat Rudy Giuliani har många flera frågor att ge svar på. Foto: Robert Bumsted/AP/TT

Kongressutskott kallar Trumps personlige advokat om ”valfusk”

Uppdaterad
Publicerad

Det utskott i USA:s representanthus som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari förra året har kallat flera av den förre presidenten Donald Trumps mest förtrogna medarbetare att vittna inför kommittén.

Bland dem som kallas återfinns Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Dessutom har juristerna Jenna Ellis, Sidney Powell och den politiske strategen Boris Epshteyn kallats att vittna inför utskottet.

Vill ha svar på tal

Det kommittén vill ha svar på är frågor kopplade till grundlösa påståenden om omfattande valfusk och att presidentvalet 2020 ”stulits”. Personerna som kallats att vittna har envist hävdat att valet stals och att det var republikanen Trump och inte den nu sittande presidenten, demokraten Joe Biden som vann presidentvalet 2020.

Trump står på sig

Även Trump fortsätter hävda valstöld, utan bevis för anklagelsen.

”De fyra personer som vi har kallat i dag har fört fram teorier om valfusk och de har verkat för att kullkasta valresultatet”, säger utskottets ordförande Bennie Thompson, demokrat, i en kommuniké.

Kommittén vill också fråga Giuliani om dokument som skulle stödja hans påståenden om valfusk, samt få svar på frågor som rör hans försök att få kongressledamöter att vidta åtgärder för att få valresultatet underkänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.