Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eddie O'Hara sätter upp en lapp med orden ”Inte till salu” i sin kampanj mot utförsäljning av kulturinstitutioner. Hör honom berätta i klippet. Foto: SVT/Cornelia Schauermann

Konkursvåg hotar brittiska städer – aktivisten orolig för utförsäljning

Publicerad

I Storbritannien drabbas allt fler städer av akut ekonomisk kris och kommunpolitikerna tvingas skära ned på allt utom det mest nödvändiga.

– Sälja våra tillgångar är inte långsiktigt, säger aktivisten Eddie O'Hara har startat en enmanskampanj för att stoppa utförsäljningen av stadens tillgångar.

I höstas gick miljonstaden Birmingham omkull. Med ett budgetunderskott på motsvarande en dryg miljard drog kommunfullmäktige i Birmingham i nödbromsen – och stoppade alla utgifter utom de lagstadgade.

Och i staden oroar sig nu många för att stadens kulturinstitutioner kommer att säljas ut.

– Det är kritiskt, säger Elizabeth Jordan som håller konstklasser för vuxna som lider av ångest, depression eller ensamhet.

Flera brittiska städer har gått omkull och ekonomer varnar för att fyra av tio kommuner kommer gå samma öde till mötes.

Krisen i Birmingham handlar bland annat om ökad inflation, en IT-satsning som gick fel och en nota på motsvarande runt 10,6 miljarder kronor till kvinnliga anställda som enligt en domstol haft för låga löner.

Hör Elizabeth Jordan och Eddie O'Hara om situationen i Birmingham – och vad han tror är orsaken till de brittiska städernas kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.