Konservative domaren Ebrahim Raisi ser ut att ha vunnit valet i Iran

Publicerad

Det verkar bli som många har trott: att den konservative domaren Ebrahim Raisi snart står som vinnare efter valet i Iran. Nu väntas de de konservativas grepp om makten i Iran att hårdna.

Inrikesminister meddelar att rösterna fortfarande räknas, men den blivande presidentens motståndare har redan gratulerat Raisi via Instagram.

”Jag hoppas att din administration ger Islamiska republiken Iran stolthet, förbättrar ekonomin och livet med tröst och välfärd för den stora nationen Iran.”

I ett tv-sänt tal gratulerade även den sittande presidenten, Hassan Rouhani, ”folkets valda president”, utan att namnge personen. Han sa även att han avvaktar med att säga namnet då valresultatet ännu inte är officiellt, men att ”det är tydligt vem som fått rösterna”.

Påstås ha beordrat avrättningar

Som domare på 1980-talet anklagas Ebrahim Raisi för att ha varit med och beordrat tusentals avrättningar. Han har aldrig kommenterat anklagelserna.

Valet sker vid en avgörande tidpunkt eftersom det just nu pågår förhandlingar för att väcka liv i Irans kärnteknikavtal.

Avtalet trädde i kraft under den avgående presidenten Hassan Rouhani, och skulle ge Iran lättade ekonomiska sanktioner mot att landet begränsade sin urananrikning. Men efter att USA lämnade avtalet för tre år sedan har Irans ekonomi fallit fritt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer