Från år 2024 kommer inte längre könstillhörighet att synas på de nederländska id-korten. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Könstillhörighet slopas på nederländska id-kort

Publicerad

Inom de närmaste åren är det tänkt att Nederländerna ska ta bort uppgifter på id-handlingar om vilket kön en person tillhör. Anledningen är, enligt landets jämställdhets- och kulturminister Ingrid van Engelshoven (liberala D66), att uppgifter om könstillhörighet är ”onödiga”.

I ett brev till parlamentet som nyhetsbyrån AFP har läst, skriver ministern att könskategorier inte kommer att finnas på id-kort ”med början 2024–2025”.

Ministern skriver att hon ”om möjligt avser att begränsa den onödiga registreringen av kön” även om sådan information fortsatt skulle krävas i EU-pass. Ministern påminner också om att Nederländerna inte kommer att bli först med id-handlingar utan könstillhörighet. ”De tyska id-korten kräver ingen uppgift om kön”.

Människor ska ha möjlighet att ”skapa sina egna identiteter och leva i full frihet och trygghet”, fortsätter van Engelshoven i brevet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer