Olyckan med ett Boeing 737 Max-8 plan utanför Jakarta förra hösten utlöstes av en kedjereaktion, enligt indonesiska utredaren Nurcahyo Utomo. Foto: Bay Ismoyo/AFP/TT

Konstruktionsfel bakom flygkrasch i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Flera fel gjorde att ett Boeing 737 Max-8 plan störtade utanför Jakarta förra hösten, rapporterar flera medier och hänvisar till en rapport från indonesiska utredare. 189 personer dog i kraschen.

– Olyckan utlöstes av en kedja händelser, säger den indonesiska utredaren Nurcahyo Utomo under en pressträff, rapporterar Reuters.

Bland annat har fel i konstruktionen, bristande utbildning, misstag från piloten samt kommunikationsmissar upptäckts.

Olyckan utlöstes av en kedjereaktion, enligt indonesiska utredaren Nurcahyo Utomo.

– Utifrån vad vi vet så var det nio saker som bidrog till olyckan. Om en av de nio inte inträffat hade kanske inte olyckan inträffat, säger han under en pressträff, rapporterar Reuters.

Sviktande säkerhet

Rapporten från indonesiska utredare visar dock att projektet tvingats fram på otillräckliga säkerhetsgarantier.

”Flyghandboken och utbildningen av flygbesättningen inkluderade inte information om MCAS,” står det i rapporten.

Boeing 737 Max har fortsatt flygförbud och har i samband med den indonesiska utredningen sänt sina ”hjärtliga kondoleanser” till kraschens anhöriga som fått ta del av utredarnas fynd.

Boeing: Gjort om sensorer

I rapporten kritiseras anti-stegringssystemet MCAS som tvingade ner planets nos. ”MCAS konstruktion förutsåg inte på ett adekvat sätt sannolikheten för förlust av kontrollen över flygplanet”, står det i rapporten.

Boeing svarar nu med att man har gjort om sensorerna (AoA) som påverkar MCAS, skriver Reuters.

”MCAS kommer bara att gå igång om båda AoA-sensorerna tillåter, kommer bara aktiveras en gång som svar på felaktig AoA och kommer alltid omfattas av en maxgräns som kan åsidosättas med kontrollsystemet”, skriver Boeing.

Boeings flygplan 737-Max

  • Då två olyckorna, i Indonesien förra hösten och i Etiopien i mars i år, har krävt 346 personers liv och medfört flygförbud för Boeings modell 737 Max.
  • En stödfond för de anhöriga instiftades i juli och Boeing har lovat att betala ut 1,4 miljoner kronor per familj.
  • Boeing hoppas kunna dämpa sina ekonomiska förluster för det globala flygförbudet av sina Boeing 737 Max-flygplan med American Airlines höjda helårsprognos.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.