Koncentrations- och förintelslägret Auschwitz i sydöstra Polen var aktivt mellan 1940 och 1945. 1,1 miljoner människor dog i lägret. Foto: AP/TT

Kontroversiell Förintelselag godkänd av parlamentet i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Den polska senaten har antagit en kontroversiell lag som gör det straffbart att lasta Polen för nazisternas folkmord under andra världskriget. Lagförslaget har väckt starka känslor i Israel och lett till diplomatiska protester.

Parlamentets överhus, senaten, har antagit lagen med röstsiffrorna 57–23. Lagen gör det olagligt att lägga skulden på polackerna för de tyska nazisternas brott mot mänskligheten. Till exempel ska användning av frasen ”polska dödsläger” kunna straffas med tre års fängelse.

Underhuset, som liksom senaten kontrolleras av regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), godkände lagen i fredags.

För att den ska börja gälla måste den skrivas under av president Andrzej Duda, som har sagt att Polen inte kommer att backa.

Polens regering vill lyfta fram att Polen var under tysk ockupation och också offer för nazisternas grymheter. Men i Israel befarar många att det inte ska bli tillåtet att tala om polacker som hjälpte nazisterna att utföra sina brott. Landet har velat att lagförslaget skrotas.

– Vi kommer inte att acceptera några försök att skriva om historien, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu häromdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.