Den italienska koalitionsregeringens nominering av ny chef för public service-kanalen Rai, Marcello Foa, har stoppats sedan tre partier valt att dra sig ur omröstningen i parlamentet. Foto: TT

Kontroversiell nominering av ny italiensk public service-chef stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsbärande Lega och Femstjärnerörelsens nominering av ny chef för italienska public service-kanalen Rai har stoppats av parlamentet. Marcello Foa har tidigare gjort sig känd för att sprida nyheter som visat sig vara falska om Hillary Clinton, uttryckt sig homofobiskt och stöttat Vladimir Putins ledarskap.

Utnämningen av Marcello Foa godkändes av Rai:s ledning i tisdags, men lyckades inte få två tredjedelar av rösterna i det italienska parlamentets omröstning på onsdagen, enligt The Guardian.

Nomineringen blockerades sedan Silvio Berlusconis högerparti Framåt Italien, vänsteralternativet Demokratiska Partiet och vänsterinriktade Frihet och jämlikhet avstått från omröstningen.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio har motiverat valet av Foa med att han är rätt person att rensa ut anställda som han kallar för ”parasiterna” i Rai:s ledning som tillsatts av andra partier.

Italienska journalistfack beskriver nomineringen av Foa som en ”allvarlig attack mot public services oberoende”.

Spred falska nyheter om Hillary Clinton

Marcello Foa har tidigare jobbat för Silvio Berlusconis tidning Il Giornale där han ska ha spridit falska nyheter.

I en nyhet hävdade Foa att Hillary Clinton deltagit i satanistiska middagar, och i en annan att hon planerade att störta Donald Trump efter hans seger i det amerikanska presidentvalet.

Foa har tidigare även sagt att det är ”onormalt” att vara homosexuell. Han har uppmanat Italien att dra sig ur eurosamarbetet och beskrivit Rysslands president Vladimir Putin som en ledarfigur som ”inte letar efter trubbel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.