Afrikas omtvistade troféjakt drar igång efter coronapaus

Uppdaterad
Publicerad

Afrikas troféjakt har stått still under coronakrisen men till kritikernas förtret kan pandemipausande jägare nu på nytt ladda bössorna.

Välkommen till jaktsäsongen – världens kanske mest kontroversiella.

När den amerikanske tandläkaren Walter Palmer den 1 juli 2015 spände sin pilbåge och dödade det i Zimbabwe välkända lejonet Cecil kunde han knappast förutse den storm av raseri som väntade.

Händelsen blev viral och den internationella kritiken massiv, och den oskicklige Walter Palmer blev själv symbol för den kontroversiella troféjakt som varje år lockar rika utländska resenärer till Afrika. Även svenska kändisars troféjagande har nyligen uppmärksammats, efter Expressens granskning.

Men precis som mycket annan turism så var jaktturismen söder om Saharaöknen i fjol pandemipausad. Det är det nu slut på. Zimbabwe meddelade nyligen att man inom kort kommer tillåta jakt på uppemot 500 elefanter, även Namibia och Botswana har öppnat för elefantjakt detta år.

Laddad fråga

Kritiken har inte låtit vänta på sig från dem som anser att jakten är fel. Experter har varnat för stora problem med korruption. Och enligt Mark Jones, policychef på djurrättsgruppen Born Free, är jakten grym mot de enskilda djuren men också skadlig på större nivå.

– Det är ofta nyckelindivider i deras samhällen som skjuts. Så att ta bort dem kan störa familjegrupper eller hela populationer, säger han till SVT:s Utrikesbyrån.

Förespråkare tar å sin sida jakten i försvar. Natasha Illum Berg är storviltsjägare och bedriver jaktturism i Tanzania och enligt henne motverkas tjuvskytte när jägarna rör sig i markerna. Hon menar också att jaktturismen sysselsätter lokalbefolkningen som kan tjäna på levande storvilt istället för att skjuta av djuren.

– Det är bara västvärlden som håller på och säger att ”nä det här tycker vi inte om för vi tycker att de här djuren är så fina”. Ja, det tycker ju vi med, säger hon.

Studie: Kunskap saknas

Men trots att båda sidor i debatten är starkt övertygade om att troféjakten antingen är skadlig eller gynnsam för djurstammar så är kunskapsläget i själva verket litet. Detta enligt en färsk internationell studie som undersökt över tusen publicerade vetenskapliga texter på området.

Deras slutsats var att det varken finns belägg för att slå fast eller avfärda påståenden om att jakt stärker djurstammarna, eller att jakten hjälper lokalsamhällen ekonomiskt. Vad som däremot är tydligt är att den afrikanska troféjakten fortsätter att engagera.

Utrikesbyråns säsongsavslutning ”Troféjägarna” vrider och vänder på den kontroversiella troféjakten i Afrika och dess faktiska konsekvenser. Se hela avsnittet här på SVT Play, eller 21.45 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.