Konventet – avstamp för maktkampen

Publicerad

Det är vårens långdragna nomineringsval som ligger till grund för sammansättningen av det republikanska partikonventets delegater i Tampa, Florida. Detta är republikanernas fyrtionde konvent.

Totalt har 2.286 delegater valts. De åker till konventet på egen bekostnad. Dessutom finns där 2.125 ersättare.

Enligt de senaste beräkningarna har Mitt Romney cirka 1550 delegater bakom sig och är därmed självklar vinnare i omröstningen. Frågan är sen alltid hur vinnarens forna medtävlare, som har de övriga delegaterna bakom sig, kommer att rösta.

Målet är att visa upp en enad front. Partikonventen har blivit ett slags bekräftelsemaskiner för den vinnande kandidaten, medan till exempel konventen för femtio år sedan handlade om uppgörelse bakom kulisserna i rökiga rum.

Partikonventet samlar ett uppbåd av människor. Cirka 50.000 besökare och 15.000 journalister har väntats till konventet. Där finns en rad kringaktiviteter och Romneys gamla motståndare framträder också där. Särskilt gäller det Tea Party-rörelsen och den kristna högern.

Konventet ses som en samlingspunkt och en källa till inspiration för det trogna partifolket. Det ska tjäna som ett avstamp för den följande kampanjen mot president Obama.

Det är också ett sätt att gratis på bästa sändningstid få ut partiets budskap utan att kommentatorer analyserar och bedömer budskapet. Men de stora TV-näten har dragit ner på sändningstiden.

Att konventets första dag måste inställas på grund av den tropiska stormen Isaac kan ses som ett bakslag. Å andra sidan skulle TV inte bevaka denna dag särskilt mycket.

Konventet ska förutom att välja president- och vicepresidentkandidat också besluta om ett valprogram (en valplattform) som dock inte anses som bindande för presidentkandidaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.