Frankrikes justitieminister Christiane Taubira vill göra körning utan körkort till en lättare förseelse, snarare än ett grovt brott. Foto: TT

Köra utan körkort snart inget grovt brott i Frankrike

Publicerad

Att köra en personbil utan ett giltigt körkort är i dagsläget ett grovt brott i Frankrike, där skyldiga tvingas betala 140.000 kronor och får skaka galler i ett helt år. Det vill justitieminister Christiane Taubira ändra på, och sänka rubriceringen till en förseelse med låga böter utan risk för fängelse. Trafiksäkerhetsförespråkare har gått i taket. – Det är en väldigt dålig signal man skickar, menar en organisation.

Att köra bil utan körkort eller försäkring är inte en särskilt bra idé. Det är de allra flesta överens om. Inte heller är det lagligt.

I Sverige rubriceras det som olovlig körning, och bestraffas vanligen med dagsböter, men kan även resultera i fängelse i upp till sex månader.

År av fängelse i Frankrike

I Frankrike är lagen lite tuffare. I dagsläget räknas det som ett brott. Blir du ertappad av ordningsmakten när du i Frankrike kör utan att ha tagit körkort ställs du inför rätta, och om du befinns skyldig är straffet ett års fängelse samt 15.000 euro i böter, motsvarande över 140.000 svenska kronor.

Beroende på omständigheterna kan du även få bilen konfiskerad, dömas till straffarbete, dagsböter och förbud mot att framföra all sorts landbundna fordon under fem års tid.

Så ser det i alla fall ut just nu, men det kan vara på väg att ändras, skriver tidningen La Croix. Landets justitieminister Christiane Taubira la vid ett regeringssammanträde i slutet av förra veckan fram ett förslag som överraskade det politiska etablissemanget: Att köra utan körkort eller giltig försäkring bör inte längre vara ett brott, utan en enklare förseelse med lägre böter som påföljd.

”En katastrof”

Kritiken lät inte vänta på sig.

– Denna åtgärd är en katastrof, menar Chantal Perrichon, ordförande för trafiksäkerhetsorganisationen Ligue contre la violence routière, enligt BFMTV.

– Det är en väldigt dålig signal man skickar. Christiane Taubira har ett logistiskt problem med överbelastade domstolar, men hon tar inte konsekvenserna av sitt beslut i åtanke: Att infinna sig framför en domstol kan agera avskräckande, även om man nödvändigtvis inte döms till fängelse. Målet är att få bort dessa förare från vägarna så de förstår att de är farliga.

Ska frigöra tid till förebyggande arbete

Mycket riktigt är det överbelastningen av det franska rättssystemet som ligger bakom. Justitieministern vill genom reformen få till en snabbare och mer systematisk hantering av brottet. Domstolarnas tid skulle också frigöras då böterna delas ut direkt, utan att personen behöver infinna sig framför en domare.

– Detta låter också polisen och gendarmeriet få mer tid till förebyggande arbete, vilket är mer effektivt, säger Taubira till radiokanalen France Inter.

Hon betonar att det inte heller rör sig om en ”banalisering av företeelsen”. Vid upprepade överträdelser, eller vid förvärrande omständigheter, såsom rattfylla och avsaknad av säkerhetsbälte, anses brottet åter som grovt och föraren ska dömas i domstol. Straffet skulle då vara det dubbla vad det är i dag, alltså två års fängelse och tiotusentals euro i böter.

Premiärminister Manuel Valls säger sig vara beredd att behandla och diskutera frågan.

– I denna fråga, precis som i alla andra, är regeringen och justitieministern öppna för parlamentarisk debatt, sa Valls vid en presskonferens efter regeringssammanträdet.

”Vi drar all lärdom av det”

Kritiken har dock gjort ett tydligt intryck på Christiane Taubira, som säger sig redo att backa från förslaget om fransmännen överlag vänder sig mot idén.

– Om förslaget inte finner acceptans i samhället, så drar vi all lärdom av det, säger hon till France Inter.

För Chantal Perrichon på säkerhetsorganisationen Ligue contre la violence routière är saken klar. Hon vill se tydligare åtgärder för att ytterligare skärpa de franska trafiklagarna.

– Regeringen visar att man inte är intresserad av trafiksäkerheten, men siffrorna är mycket dåliga. Det är dags att ta tag i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.