Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Koranbränningarna på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Återkommande koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder och har försvårat processen för Sverige att bli medlem i Nato. I videon går SVT Nyheter igenom vad som hänt – på en minut.

Politiker och myndigheter har uttryckt att det är lagligt att bränna koranen i Sverige och hänvisat till yttrandefriheten.

– Även om det är lagligt i Sverige är det inget som regeringen tycker är respektfullt, har statsminister Ulf Kristesson (M) sagt.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Polisen beviljade i juni en ansökan om en demonstration om koranen utanför en moské i Stockholm samtidigt som muslimer firade en av sina viktigaste högtider – Eid al-Adha. Den som ansökt om att få genomföra demonstrationen, Salwan Momika, torkade sina skor med sidor ur koranen – och ska även ha bränt några sidor. En aktion som bland annat ledde till att Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad stormades.

Se mer om koranbränningarna i videon ovan – på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet