Kolindustrin är staden Tamaquas största arbetsgivare och deras bäste vän, för att överleva miljökämparna, heter Donald Trump. Foto: Andreas Zernell/SVT och Tracie van Auken/Epa

Krönika: Här är Donald Trump en tuff ledare utanför etablissemanget

Publicerad

KRÖNIKA · Det finns ett hopp i den lilla kolstaden Tamaqua, och han heter Donald Trump. Bland övergivna hus och affärer finns kanske landets äldsta stenugnsbageri. Och precis som president Trump talar bagaren Larry Padora om en bättre framtid.
Det är morgondagen som Pennsylvania och Donald Trump drömmer om.

Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Det är kvalmigt och hett i det lilla bageriet. Larry Padora öser in kol i den stenugn som byggdes för mer än 130 år sedan. Temperaturen ska upp till drygt 400 grader och under tiden knådar Larry vant degen till det italienska bröd som bär familjens hemliga recept sedan flera generationer.

Som en hårt arbetande småföretagare är Larry en typisk Donald Trump-anhängare. Och från en radio täckt av mjöldamm skränar nyheterna om de senaste turerna i riksrättsåtalet mot deras president. Men Larry tror inte på anklagelserna. Här är president Trump en tuff ledare som talar okonstlat till sina väljare och som står utanför etablissemanget.

Drabbat av opioidkrisen

Tamaqua var en gång en kokande kittel. Här samlades lycksökare, från världens alla hörn, för att bli rika på kolbrytningen. Den lilla staden var en av de första i hela landet som elektrifierades och snabbt byggdes ett järnvägsnät, med sju spår, för att kunna hantera de stora kolfyndigheterna. Minnena lever kvar och berättelserna är många från den tiden när staden stod i centrum för möjligheterna.

Idag är det ett område hårt drabbat av opioidkrisen, med tomma, övergivna fastigheter och butiker som tvingats ur drift. Trots allt är fortfarande kolindustrin stans största arbetsgivare och deras bäste vän, för att överleva miljökämparna, heter ännu en gång Donald Trump.

Trumps besök en succé

Under 2016 kom faktiskt Donald Trump hit. Det var en gråkall kväll just i valrörelsen sista gastkramande skede. Och besöket föll väl ut. I ett område som skriker efter hopp har Trumps löften om ett starkare USA, en hårdare mer krävande utrikespolitik och en revansch för kolindustrin, bitit sig fast. Presidenten fick 70 procent av rösterna, och han vann också hela delstaten Pennsylvania. En viktig pusselbit när Trumps seger summerades.

– ”Dead on arrival”, säger Larry Pandora om riksrättsåtalet i senaten och talar om att riksrätten snarare kommer att stärka hans president.

Tre tillresta kunder, med välfyllda brödpåsar under armarna, nickar och håller med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.