Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström. Foto: SVT

”För många finländare är det här nog en stor lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet släpper fram Sverige och Finland till Nato. Ett välkommet besked i Finland – där man upplevt att de turkiska kraven varit något otydliga.

– För många finländare är det här nog en stor lättnad, säger SVT:s Liselott Lindström.

Signalerna i Finland inför mötet har varit att det är ”något positivt på gång”, säger SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström.

Innan tisdagens möte i Madrid meddelade Finlands president Sauli Niinistö att han såg fram emot att höra vilka konkreta krav som Turkiet egentligen ställer på Finland. Hittills har de varit otydliga, enligt Liselott Lindström.

Sverige och Nato

– Där har kanske kraven på Sverige varit hårdare och mer konkreta.

Att Turkiet nu beslutat att släppa fram Finland beskrivs därför som en stor lättnad.

Stort intresse i Turkiet

Enligt Thomas Thorén, SVT:s Turkietskorrespondent, har det varit stort medieintresse kring mötet även i Turkiet, och framför allt kring Erdogans beslutsamhet om att stoppa Sverige och Finland.

– Och just motivationen att det handlar om vad man från Ankaras håll ser som en tolerant inställning till PKK, säger han.

Under de senaste dagarna har man, kanske mellan raderna, kunnat ana en mjukare inställning även i Turkiet, enligt Thomas Thorén. Och dagens besked var ingen självklarhet.

– Så sent som i dag sa Erdogan att han vill se mer än tomma ord från Sverige och Finlands sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet