Foto: SVT

Korvlandet Tyskland leder vegotrenden

Uppdaterad
Publicerad

I det stora korv- och schnitzellandet Tyskland blir allt fler vegetarianer. Landet leder trenden i Europa med en av tio invånare som är vegetarianer. Nu har de ändrade matvanorna också fått politiska dimensioner.

Svensken Jonas Carps företag Tischline deck dich företag säljer matkassar på nätet för hemleverans i Hamburg. Han startade 2012, men tvingades snabbt ändra inriktning och införa helt vegetariska matkassar. Trycket från kunderna var stort.

– Det går jättebra, det är många som går över till den vegetariska matkassen. Nu har den till och med gått om den vanliga och intresset bara växer.

Tyskland är ett av tre länder som leder veggie-trenden i Europa. Här är en av tio vegetarianer, liksom i Storbritannien och Italien. Jonas Carps veggie-kasse går så bra att företaget nu växer till Berlin och ytterligare städer.

Halvvegetarianer äter kött på helgen

En av kunderna är familjen Scheffer Diederichs. Mamma Monika har själv varit helvegetarian tidigare. Nu försöker hon, i alla fall delvis, att introducera en köttfri kost hemma med hjälp av veggi-kassen.

– Det är bra med tips på sådant som man normalt inte lagar, som tofu och annat. Barnen gillar inte allt, men det är bra att de får prova på.

Familjen är ganska typisk för det senaste inom vego-trenden, att vara halvvegetarian. Många gör som dem och äter vegetariskt i veckorna och lite dyrare kött på helgen. 

– Vi äter kött när vi känner för det, och när vi får tag på bra ekologiskt kött. Jag vill inte köpa det allra billigaste köttet.

Vegetarian i protest mot djurhållning

Jonas Carp på Tischline deck dich har förstått från sina kunder att många går över till vegetarisk kost av hälso-, miljö- och etiska skäl.

– Det har kommit fram så många skandaler där man sett att djuren behandlas illa. Dessutom har det varit en stor prispress på kött vilket lett till att kvaliteten har blivit sämre. Till slut får folk nog och slutar köpa.

Tyskarnas nya matvanor har också blivit politiskt hett. Inför valet i höstas föreslog de gröna en köttfri dag i landets alla skolmatsalar och andra offentliga ställen.

Köttfri dag orsakade het debatt

En sådan ”Fleischfrei Donnerstag” har funnits i Bremen i flera år och sprider sig nu till andra städer. Men förslaget att införa det i hela landet orsakade ramaskri med motslagord som ”grön pedagogisk diktatur”. Förbundskansler Angela Merkel själv tog ställning emot förslaget.

Monika Scheffer i Hamburg tycker att debatten hamnat lite snett.

– Diskussionen blir så konstig. Å ena sidan tycker jag inte om tvång. Men å andra sidan borde det inte vara några problem med en köttfri dag, det är ju inte precis så att man försakar något. Man äter bara något annat istället.

Se inslag här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.