Albin Kurti tillträder som ny premiärminister i Kosovo. Foto: Armend Nimani / AFP

”Kosovos Che Guevara” ny premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Han har suttit inspärrad, lett gatukravaller och sprejat tårgas i parlamentet. Nu har Albin Kurti, även kallad ”Kosovos Che Guevara” svurits in som premiärminister.

Efter fyra månader av förhandlingar kunde Albin Kurti tillträda premiärministerposten, sedan hans albansknationalistiska vänsterparti Vëtevendosje lyckats nå en uppgörelse med mittenhögerpartiet LDK.

Redo att leda samtal med Serbien

Kurti har lovat att ta strid mot korruption och nepotism. Men den stora utmaningen blir att hantera den infekterade relationen till Serbien, som Kosovo förklarade sig självständigt ifrån 2008. Serbien har konsekvent vägrat erkänna Kosovo och EU-ledda samtal mellan grannarna bröt samman 2018 sedan Kosovo infört 100-procentiga tullar på serbiska varor.

– Med Serbien kommer vi att ha full ömsesidighet i fråga om handel, politik och ekonomi. Jag är redo att leda samtal med Serbien, sade Kurti till parlamentet efter det att han svurits in.

Bakgrund som studentaktivist

Maktskiftet markerar en brytpunkt i den unga republikens politiska historia. Landet har sedan självständigheten dominerats av Kosovos demokratiska parti, PDK, med rötter i tidigare gerillarörelser.

Kurti själv har en bakgrund som studentaktivist och organiserade under 1990-talet protester mot det serbiska styret, något som bland annat resulterade i ett tvåårigt fängelsestraff.

Iscensatte tårgasattacker

Efter självständigheten växte hans Vëtevendosje till landets största oppositionella kraft, och utmärkte sig genom drastiska metoder. I anslutning till våldsamma demonstrationer mot regeringen för några år sedan iscensatte partiet tårgasattacker mot parlamentet, vilket tidvis fick avbryta sitt arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer