Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så produceras köttfria produkter – investeraren Carl Fritjofsson listar tre sätt: ”Vi kommer kunna äta kött från djur som lever” Foto: Fredrik Sandberg/TT/AP Photo/Elise Amendola/TT

”Kött” utan kött allt vanligare på tallriken

Uppdaterad
Publicerad

Det är länge sedan artificiellt kött smakade kartong och var segt som gummi. Den mat-teknologiska utvecklingens framsteg vad gäller smak och konsistens gör att allt fler kunder – och riskkapitalister – söker sig till vegohyllan. 

På den globala köttmarknaden, som uppskattas vara värd runt 10 000 miljarder kronor, står alternativt protein, ofta vegetabiliskt, för endast 1,5 procent. Hajpen i USA kring företag som Beyond Meat och Impossible Foods har avtagit. Man har nått en platå i utvecklingen. 

– Här i Europa är det alltjämt dynamiskt. Vi tror att den globala marknaden för köttsubstitut kommer att vara tio gånger så stor om tio år, säger Amaury Roquette, vice vd för Naturals Platform vid Firmenich i Schweiz. Här jobbar bolagets snabbast växande avdelning med att utveckla smaker åt livsmedelstillverkare som satsar på den växande marknaden för köttfritt ”kött”.

Två utmaningar

Utmaningen handlar delvis om smak. Man vill nå fler än de redan övertygade vegetarianerna och veganerna. Man vill åt flexitarianerna, som blandar och som kan tänka sig att dra ned ytterligare på köttet. Men då får det inte vara för annorlunda – en burgare ska smaka burgare. 

– Vi behöver skapa produkter som är bättre men som fungerar på samma sätt som de vi ser här i butik, så att vi inte behöver förändra vårt konsumtionsmönster mer än att vi köper en annan produkt till vår matlagning, säger Carl Fritjofsson, partner på riskkapitalfirman Creandum.

En annan utmaning är priset, som fortfarande är för högt för att nå ut brett. Särskilt i dessa dyra tider då konsumenterna allt oftare väljer budgetalternativen. Men när tillverkningen kan skala upp borde priset gå ner, tror Amaury Roquette.  

– Djurkött kommer att bli en premiumprodukt. Det vegetabiliska proteinet blir det prisvärda alternativet med fördelen av mindre påverkan på planeten, och bättre hälsa.

”Från bonden till artificiellt”

Carl Fritjofsson tror att det stora skiftet kommer när labbodlat kött når marknaden på allvar. Kött som inte kommer från ett djur, utan bygger på muskel- och fettceller odlade i laboratorium.  

– Vi står just nu inför ett viktigt teknologiskt skifte där vi går från bonden, till att göra det mycket mer artificiellt.

Men där är vi inte riktigt än. Labbodlat kött är så dyrt att det just nu endast platsar på lyxkrogar.

Så produceras köttfria produkter – se investeraren förklara i klippet ovan: ”Vi kommer att kunna äta kött från djur som lever”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.