En TV-skärm visar ett nyhetsprogram som rapporterar om Nordkoreas missiluppskjutning med ett arkivklipp av Nordkoreas ledare Kim Jong Un, vid en tågstation i Seoul, Sydkorea, onsdagen den 25 maj. Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Kraftfull robot tros ha testats av Nordkorea

Publicerad

Nordkorea har avfyrat tre robotar, säger Sydkoreas militär, som misstänker att det rör sig om minst en interkontinental ballistisk robot – med kapacitet att nå USA.

Provet skedde tidigt på onsdagsmorgonen, bara timmar efter det att USA:s president Joe Biden avslutat en resa till Japan och Sydkorea.

De tre robotarna avfyrades enligt Sydkorea i tät följd från Sunan, på Nordkoreas östkust, ut över Japanska havet, mellan klockan 6 och 7 på onsdagsmorgonen lokal tid.

Den första tros ha varit en interkontinental ballistisk robot (ICBM), som experter tidigare har sagt kan ha kapacitet att nå hela USA med kärnvapen.

”Den första ballistiska roboten (misstänkt ICBM) hade en räckvidd på cirka 360 kilometer och en höjd av cirka 540 kilometer”, skriver Sydkoreas militärledning i ett uttalande.

Kan nå USA

I så fall är det den andra interkontinentala ballistiska roboten som Nordkorea avfyrar sedan 2017. Den första avfyrades i mars i år och hade enligt experter kapacitet att nå hela USA med kärnvapen. Diktatorn Kim Jong-Un har själv tidigare sagt att tester av en interkontinental ballistisk robot som kan bära flera kärnvapenstridsspetsar står högt på agendan.

Amerikansk och sydkoreansk underrättelsetjänst bedömer därtill att Nordkorea snart kan utföra sitt första kärnvapenprov på nästan fem år.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol har kallat in sitt nationella säkerhetsråd för ett extrainsatt möte. Landet har skärpt sin bevakning och militären står i hög beredskap i nära samarbete med USA, heter det.

I samband med provskjutningarna varnade Japans kustbevakning fartyg i området för en ”möjlig ballistisk robot” och landets premiärminister Fumio Kishida säger att regeringen försöker bekräfta informationen om robotarna.

17:e provet i år

Nordkorea har de senaste månaderna intensifierat sina robottester och onsdagens uppskjutningar är det 17:e provet i år och det första på närmare två veckor. Experter tror att testerna syftar till att modernisera den nordkoreanska vapenarsenalen samt är tänkta att fungera som ett påtryckningsmedel mot länder som USA och Sydkorea för att tvinga fram bland annat sanktionslättnader och andra eftergifter.

I helgen besökte president Joe Biden sin sydkoreanske kollega Yoon och efter toppmötet sade ledarna att de överväger att utöka sina militärövningar för att avskräcka ett nordkoreanskt kärnvapenhot.

– Vi är förberedda på vad som helst som Nordkorea gör, sade Biden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.