Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kraftig rökutveckling syns från vapenfabriken i Berlin. Foto: Christoph Soeder

Kraftig brand i fabrik i Berlin – släckningsarbetet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt på fredagen ut i en fabrik som tillverkar vapen i stadsdelen Lichterfelde i Berlin, skriver stadens räddningstjänst på X.

Släckningsarbetet har fortsatt under natten och in på lördagen och totalt 220 brandmän har varit med i arbetet, enligt Berliner-Zeitung.

– Vi har problem med att vi inte kan komma in på djupet för att släcka branden. Rasmassorna från den kollapsade byggnaden ligger ovanpå varandra och vi kan bara komma åt dem från utsidan, sade en talesperson för brandkåren till tidningen under fredagskvällen.

Släckningsarbetet beräknas vara klart någon gång under lördagsmorgonen, exakt när är inte klart. En står del av arbetet har handlat om att skydda miljön och närliggande vattendrag enligt brandkåren.

Vapenfabrik

Fabriken som brinner i västra Berlin tillhör företaget Diehl Metal Applications GmbH. Diehl-gruppen arbetar med metallteknik och är bland annat verksamma inom vapenindustrin, enligt Berliner Zeitung.

Enligt Bild ska det röra sig om en vapentillverkare som levererar luftvärn till Ukraina. Och under fredagen sade en talesperson för Berlins räddningstjänst till tidningen att byggnaden var helt genombränd på fyra våningar och att delar av den rasat.

Kraftig rökutveckling syntes på bilder från platsen och invånare på närliggande gator uppmanades att hålla dörrar och fönster stängda till följd av giftig rök som spydde ut från fabriken där kemikalier förvarades. Det som förvarats i fabriken var bland annat svavelsyra och kopparcyanid.

Det finns inga uppgifter om att någon person har skadats i samband med branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.